Seppe Odeyn verbetert beste tijd op 150 kilometer lange GR Hageland met 8 uur

De foto’s in dit artikel werden gepubliceerd op Instagram en zijn gemaakt door @robrecht_paesen

Seppe Odeyn uit Herent is meer dan een straffe atleet. Hij won onder meer acht keer de Hel van Kasterlee en was wereldkampioen duatlon. Maar wat hij vorige zaterdag aanrichtte op de sporttabellen is redelijk spectaculair. Seppe verpulverde de beste tijd ooit van de 150 kilometer lange GR Hageland met ongeveer 8,5 uur als we de tijd bekijken gedurende dewelke hij effectief gelopen heeft. Seppe nam onderweg amper een half uurtje pauze. Als we die tijd erbij tellen blijft er nog steeds een verbetering van acht uur op de tabellen van Strava over.
De zogenaamde beweegtijd van Seppe Odeyn was 13 uur 34 minuten en 19 seconden. Zijn totaaltijd, korte stops inbegrepen, is 14 uur 9 minuten en 4 seconden. Het vorige record stond op 21 uur 54 minuten en 8 seconden.

Extreme challenges

Seppe Odeyn had dit jaar redelijk wat wedstrijden ingepland maar geen enkele daarvan kon plaats vinden omwille van covid-19. Hij begon daarom aan een aantal extreme challenges. Hij deed onder meer mee aan het zogenaamde Everesting. Atleten beklimmen dan een berg zo dikwijls tot ze de hoogte van de Mount Everest bereiken. Odeyn pikte de Sigarenberg in Herent uit en beklom die 239 keer om de 8848 hoogtemeters van de Everest te bereiken.

Vorige zaterdag begon hij voor zonsopgang aan de 150 kilometer lange GR Hageland. Odeyn wilde de recordtijd van 21 uur 54 minuten en 8 seconden breken. Op sommige stukken van het traject kreeg hij het gezelschap van een aantal andere lopers en mountainbikers.

Na zijn aankomst bleek niet de afstand het grootste probleem geweest te zijn. Het waren de kasseien die Odeyn parten speelden onderweg. Het parcours van de GR Hageland is in feite een aaneenschakeling van 7 wandelingen die je langs de mooiste plekjes van de regio brengen. Je blijft dus grotendeels off road en dan kom je in onze regio inderdaad al eens een hobbelige strook tegen. De GR Hageland passeert onder meer langs de Kesselberg, je doorkruist daarna het Chartreuzenbos om uit te komen aan het kasteel van Horst. Na Nieuwrode duiken de eerste wijngaarden op. Hier is het parcours pittig met de Wijngaardberg, Moedermeule, Eikelberg en ’s Hertogenheide. Daarna volg je de Demer richting Scherpenheuvel-Zichem en de zuidkant van Diest. Via Zoutleeuw gaat het dan naar Hoegaarden. Van daaruit moet je langs een aaneenschakeling van holle wegen naar de Abdij van Park en uiteindelijk de abdij van Vlierbeek.

Verstandig ingedeeld

Seppe Odeyn verbrak niet alleen het record, hij verpulverde de tijd met liefst 8 uur. Zijn prestatie staat uiteraard op Strava. Daar kan je heel goed zien dat hij heel verstandig heeft ingedeeld. Tot de 81ste kilometer blijft Odeyn grotendeels onder 5 minuten per kilometer lopen. Enkel als er een klimmetje in zit loopt hij ongeveer een minuut langer. Dat betekent dus dat hij op ieder moment reserve inbouwt. Dat bewijst ook zijn hartritme. Op geen enkel moment loopt de atleet in een anaërobe zone. Hij vertraagt dus duidelijk op iedere bult op het parcours om niet in zuurstofschuld te komen.

Pas vanaf kilometer 82 gaat hij wat trager lopen en komt hij boven 5 minuten per kilometer uit. Vanaf kilometer 122 gaat hij boven 6 minuten per kilometer.

Gemiddeld loopt Seppe Odeyn 5 minuten en 26 seconden per kilometer over de ganse afstand. Hij verbruikt 6800 calorieën tijdens zijn prestatie. Tijdens 93,8% van het parours loopt Seppe met een hartslag tussen 113 en 150. Gemiddeld is die hartslag 132.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.