Parking Basiliek is open, Scherpenheuvel wordt toegangspoort voor Merodegebied

Parking Basiliek in Scherpenheuvel, werd donderdag voorlopig opgeleverd en open gesteld. De parking biedt op een comfortabele manier plaats aan 130 wagens en de site is ook slim ontworpen. Er werd rekening gehouden met het klimaat en met de veiligheid van de voetgangers. Eerder dit jaar werd de nieuwe parking Spordel al opgeleverd. Daar kunnen nog eens vijftig wagens parkeren. Daarmee is een eerste belangrijke fase afgewerkt van de realisatie van Poort Scherpenheuvel. Een concept dat de stad op weg kan zetten naar een nieuwe dynamiek.

Productie: Helaba Communicatie | +32 493 688997

Scherpenheuvel trekt in normale tijden, vanaf april tot begin november veel dagjesmensen aan. Die mensen komen niet allemaal te voet of met de fiets. Wie met de wagen komt heeft voldoende opties om dat voertuig op wandelafstand van het centrum neer te poten. De best gelegen parking achter de basiliek was echter een geïmproviseerde stapeling van wagens zonder enige ordening of comfort. Dat is nu verleden tijd.

In het bedevaartseizoen zijn die bezoekers vaak religieus geïnspireerd, maar dat profiel evolueert. Die evolutie kan echter veel sneller gaan maar dan moet ook het aanbod diverser worden. De mogelijkheden van Scherpenheuvel om te diversifiëren, zijn beperkt. As je het aanbod open trekt naar de onmiddellijke omgeving van het bedevaartsoord, zijn er echter nogal wat aantrekkelijke opportuniteiten. Scherpenheuvel kan een opstapje worden voor een verkenning van de omliggende deelgemeenten met toeristisch potentieel. Parking Basiliek kan de aanzet zijn om die strategie inhoud te geven.

Een van de belangrijke actoren in die ontwikkeling is de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). Zij waren de motor achter de creatie van het landinrichtingsproject De Merode en de ontwikkeling van poort Averbode. Die projecten zijn afgerond maar ze trekken die dynamiek nu door naar de ruimere omgeving.

In Zichem werkt VLM momenteel aan een ambitieuze erfgoedwandeling, de site rond de Maagdentoren krijgt een creatieve invulling en de Markt wordt heringericht. Verder worden de zeven historische bedevaartwegen naar Scherpenheuvel heringericht en moet Poort Scherpenheuvel uitgroeien tot een ankerpunt om het Merodegebied te ontdekken.

Al die projecten bieden veel kansen voor de toeristische ontwikkeling van de regio. Religieus toerisme zal altijd een belangrijke klemtoon blijven maar de verwevenheid meet ecologie en erfgoed is een sterke meerwaarde.

Het is daarom slim dat en bij de aanleg van parking Basiliek veel aandacht was voor het kritisch probleem van grondwater. In het midden van de parking is een brede afwateringssleuf getrokken met steenophopingen erin.Die moeten het regenwater ophouden zodat het in de grond kan dringen. Op het laagste punt van de parking mondt de sleuf uit in een vrij grote wadi. Die bunkert het regenwater op om het opnieuw meer kansen te geven om in de bodem te dringen.

Ook de parkeerplaatsen zelf zijn aangelegd met waterdoorlatende betonstraatstenen.

Later in het najaar worden de twee parkings nog beplant. De omstandigheden om dat nu te doen zijn niet ideaal. Er komen ook banken in de typische stijl van De Merode en een onthaalbord in diezelfde stijl. De parking krijgt verder een omheining in natuurlijke materialen.

Het golvende landschap achter de huidige parking werd hersteld. De heuvel die destijds kunstmatig opgehoogd werd met steenpuin, is afgegraven. De Italiaanse populieren die er waren neergepoot, zijn gerooid. Vanuit de velden richting Zichem, krijg je daardoor een veel gelijkmatiger en open zicht op de basiliek. Het vroegere voetbalveld blijft voorlopig onaangeroerd maar in het beheersplan is voorzien dat ook dat op termijn uitdovend is.

Voor de realisatie van de parkings, werd een budget voorzien van 772.437 euro. Daarvan wordt 540.706 euro bijgedragen vanuit de Vlaamse subsidies voor landinrichting Poort Scherpenheuvel. Het restbedrag wordt door de stad Scherpenheuvel-Zichem en de Kerkfabriek bijeengebracht.

De werken worden uitgevoerd in opdracht van de Vlaamse Landmaatschappij.

Geef een reactie