WZC Voortberg Testelt komt in Zweedse handen

Woonzorgcentrum Voortberg in Testelt krijgt Zweedse eigenaars. Investeringsfonds EQT van de puissant rijke familie Wallenberg heeft de groep Colisee overgenomen en die hebben Voortberg in portefeuille.

Het WZC behoorde oorspronkelijk tot de groep Armonea. Dat was een initiatief van de Antwerpse familie Van den Brande (via investeringsvehikel Palmyra Brands) en de familie de Spoelberch (via investeringsvehikel Verlinvest).

Begin 2019 kocht de Frans-Belgische groep Colisee, Armonea op voor 550 miljoen euro. Verlinvest verdween uit de constructie maar de familie Van den Brande niet. Zij realiseerden met de verkoop 65 miljoen euro meerwaarde voor Palmyra Brands. De familie herinvesteerde een gedeelte van die meerwaarde in Colisee waar ze 7% van de aandelen bezitten. CEO van Palmyra Brands Lode Van den Brande werd ook bestuurder bij Colisee. De familie Van den Brande bleef dus aan boord bij het vroegere Armonea.

EQT heeft een exclusieve onderhandelingspositie bedongen om 90% van de aandelen van Colisee over te nemen. De overnameprijs is niet bekend. Of de familie Van den Brande nog een rol zal spelen in deze constructie is niet bekend. Colisee baat in België een honderdtal rusthuizen uit. Ze hebben ook voorzieningen in Frankrijk, Italië, Spanje en China. In totaal heeft de groep 274 rusthuizen met ongeveer 25.000 bedden.

Wist-je-datje | Het belang van de familie Van den Brande in Armonea gebeurde via Palmyra Invest. Die naam verwijst naar moeder Palmir Van den Brande. Zij was een psychiatrisch verpleegkundige die een patiënt onderdak gaf omdat er geen plaats was in de instellingen. Later nam ze een zeer klein rusthuis over en dat werd de start van het imperium dat ze samen met haar kinderen zou uitbouwen.

Je kan het bericht over de exclusieve onderhandelingen nalezen op de website van EQT Group

One comment

  • Rusthuizen zijn big business geworden… Het is al bewezen dat de bewoners niet belangrijk zijn maar wel hun centen.
    Het wordt tijd dat de overheid dit in handen neemt.

Geef een reactie