Voorzitter DAC DIest maakt zweefvlucht van 937 kilometer

Bijna 1000 kilometer in een vliegtuig zonder motor. Voor niet-ingewijden klinkt het redelijk surrealistisch maar Bert van Eyken deed het vorige week woensdag. Bert is dan ook niet de eerste de beste. Hij is voorzitter van de Diestse zweefvliegclub DAC en hij haalde eerder ook al zijn zweefvliegbrevet van 750 kilometer.

Bert Van Eyken heeft, samen met een collega-zweefvlieger, een eigen toestel. Hij startte ’s morgens zo vroeg mogelijk vanuit Schaffen om in een rechte lijn naar Leipzig te vliegen. Het zweefvliegtuig hangt daarbij op een gemiddelde hoogte van ongeveer een kilometer boven de grond maar op een aantal plaatsen ging de piloot tot twee kilometer hoogte.

De tocht was uiteraard tot in de puntjes op voorhand uitgestippeld. Piloten krijgen een paar dagen op voorhand een zeer gedetailleerd weerbericht en dat hebben zweefvliegers die op lange afstand vliegen uiteraard nodig. Hun enige hulpmiddel is de wind en daar moeten ze dus alles over weten. Toch verliep de tocht niet helemaal zoals gepland. Bert keerde terug via Aken en Maastricht en in die omgeving heeft hij de inklapmotor, waar zijn toestel over beschikt, heel even moeten gebruiken.

Doelstelling is brevet van 1000 kilometer

In totaal zat Bert 10,5 uur in zijn toestel en hij legde 937 kilometer af zonder de motor te gebruiken. Dat is een uitzonderlijke prestatie die maar weinig Belgen hem hebben voorgedaan.

Toch is de voorzitter van DAC niet helemaal tevreden. De bedoeling was om het brevet van 1000 kilometer te halen en dat lukte dus net niet. Dat heeft deels te maken met de wind die boven het gebergte dat hij moest oversteken niet echt meewerkte. Bert geeft zijn doel echter niet op. Dit jaar zal hij geen nieuwe poging meer wagen omdat de dagen al snel korter worden maar volgend jaar wil hij het brevet van 1000 kilometer zeker binnen halen.

DAC Diest is een zweefvliegclub met een zeventigtal leden. Ze vliegen in principe enkel tijdens de weekends omdat ze gebruik maken van de militaire infrastructuur. Bij normale vluchten blijven de toestellen in de omgeving van Diest, Tessenderlo en Paal met uitstapjes naar Nederland en Duitsland. De piloten proberen om zo lang mogelijk in de lucht te blijven maar meer ervaren zweefvliegers mikken vooral op vluchten over lange afstand.

De foto’s zijn gemaakt tijdens de recordvlucht naar Leipzig en terug

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.