Leuven verplicht mondmaskers op evenementen met versterkte muziek

De veiligheidsraad bespreekt vandaag een verstrenging van bepaalde maatregelen in de strijd tegen covid-19. In een aantal gemeenten deden ze al een voorafname op die beslissingen. Ook Leuven kondigt een strikter regime voor mondmaskers aan.

Je moet het mondkapje voortaan ook dragen bij evenementen waar versterkte muziek gespeeld wordt op het openbaar domein, waar de stad organisator is of een vergunning voor levert. Volgens burgemeester Mohammed Ridouani komen mensen met versterkte muziek dichter bij mekaar om te praten, en spreken ze luider. Een mondmasker biedt dan extra bescherming.

Ridouani verwijst expliciet naar de Anderhalvemetersessies of andere optredens. “Alle voorzorgen zijn genomen om die evenementen veilig te organiseren, zoals een beperkt aantal bezoekers en aparte bubbels. Door mondmaskers te verplichten, willen we de veiligheid extra garanderen”, zegt hij.

De Leuvense burgemeester wil ook voor andere evenementen een risico-analyse maken om te zien of een mondmasker nuttig is. Hij raadt verder aan om een mondmasker te dragen op alle plaatsen waar het druk is, ook al is het er niet verplicht.

Ook stoelen op 1,5 meter van mekaar in horeca

De stad en de politie in Leuven controleerden de voorbije maanden op de naleving van de federale maatregelen, onder meer in winkels en op het openbaar domein. Ook bij horecazaken wordt gecontroleerd of de maatregelen, zoals het sluitingsuur, geen luide muziek spelen, mondmaskerplicht voor personeel… opgevolgd worden. Opvallend is dat men in Leuven 1,5 meter afstand wil hanteren tussen tafels en stoelen in horecazaken. In de meeste gemeenten geldt dat enkel voor tafels en niet voor stoelen. Daardoor zitten de mensen vaak zeer kort bij mekaar.

Geef een reactie