Zwerfvuiljagers halen iedere week tientallen kilo’s rotzooi op

Veel mensen ergeren er zich aan maar toch blijft sluikstorten een hardnekkig fenomeen in onze straten, op pleintjes en in bossen. Zwerfvuil heeft allicht ook een sterke impact op het imago van een toeristische gemeente zoals Scherpenheuvel-Zichem. Daarom zet het stadsbestuur twee sluikstortjagers in.

Ze noemen zichzelf Peppi en Kokki en ze hebben alleszins het vrolijke kantje met dat olijke duo gemeen. Jo Simons en Freddy Verbiest doen hun job met de glimlach maar ze nemen hun opdracht ook ernstig. Tientallen kilo’s rotzooi ruimen ze iedere week op. Vorig vrijdag hebben we hen een tijdje gevolgd en een mens gelooft zijn ogen niet. Flesjes en blikjes maar ook stoelen, toiletpotten en volle zakken met grond. Vaak ook spullen die je gratis kwijt in de glasbollen of in het recyclagepark.

Soms is hun werk ook bijzonder ondankbaar. “Er zijn straten die we helemaal proper maken en waar je een week later niks meer ziet van ons opruimwerk”, zegt Freddy Verbiest.

Jo en Freddy kunnen ondertussen een reeks boeken schrijven over wat ze dagelijks tegenkomen. Ze zien ook trends. Op een aantal plaatsen waar toeristen hun wagens parkeren ligt duidelijk meer zwerfvuil dan elders in de gemeente. Onder meer op de toegangswegen naar de abdij van Averbode dumpen ijsjeslikkers en andere bezoekers nogal wat overbodigheden. “Het lijkt wel dat ze alles wat aan afval in hun wagens ligt daar dumpen”, zegt Jo Simons.

Jo en Freddy hebben ook duidelijk de gevolgen van covid-19 gevoeld. “We konden zo merken waar er lockdownparty’s zijn geweest”, zegt Jo Simons. “Dat waren niet alleen illegale feestjes maar de deelnemers lieten ook al hun leeg materiaal achter.”

Het vrolijke duo verliest er de moed niet bij. Iedere dag opnieuw rijden ze met hun vrachtwagen door de gemeente. Hun opruimingswerk is strikt gepland. Ze weten ondertussen exact waar ze de handen uit de mouwen moeten steken. Als je hen tegenkomt, stuur hen een glimlach of geef hen een goedkeurende duim. De zwerfvuiljagers van Scherpenheuvel-Zichem verdienen die appreciatie.

Geef een reactie