Aarschot en Tielt-Winge verstrengen mondmaskerdracht

In Aarschot en in Tielt-Winge nemen de gemeentebesturen bijkomende maatregelen om het coronavirus in te dijken. In Aarschot zijn mondneusmasker verplicht in alle publiek toegankelijke openbare gebouwen en woonzorgcentra op het grondgebied, en op de wekelijkse markt. Deze maatregel geldt voor iedereen die ouder is dan 12 jaar. De verplichting werd ingevoerd met een burgemeestersbesluit.

Opmerkelijk is dat Gwendolyn Rutten gelaatsschermen niet wil toelaten. Het mondneusmasker moet een stoffen masker zijn. Een gelaatsscherm mag enkel gedragen worden als het dragen van een masker of elk alternatief in stof niet mogelijk is omwille van medische redenen. Dus, op plaatsen waar een mondmasker verplicht is moet je een stoffen masker dragen. Een gelaatsscherm kan als extra bescherming gebruikt worden mét een stoffen masker, maar niet zonder stoffen masker.

Mondmaskers verplicht op alle publieke evenementen in Tielt-Winge

In Tielt-Winge verplicht burgemeester Rudi Beeken een mondmasker op alle publieke evenementen. “Het principe is eenvoudig”, zegt Beeken. “Wie geen mondmasker draagt, komt er niet in of kan door de lokale politie verplicht worden om weg te gaan.” Rudi Beeken vindt boetes niet efficiënt omdat de persoon die de boete betaalt toch aan het evenement kan deelnemen. Dat kan een bedreiging vormen voor de volksgezondheid.

In Tielt-Winge moet je ook een mondmasker dragen bij het betreden van alle publiek toegankelijke openbare gebouwen en de administratie noteert ook de naam en het telefoonnummer van mensen die een langer onderhoud hebben. Die gegevens worden gedurende een week bewaard. Als er een geval van covid-19 opduikt, kan er op die manier snel worden ingegrepen.

Geef een reactie