Beversporen op Demeroever in Messelbroek

In het Webbekoms Broek doen de bevers het al een tijdje erg goed. De jonge dieren die in Diest geboren werden in 2016 en de jaren daarna, zijn ondertussen uitgezwermd naar andere territoria. Een aantal daarvan lijken stroomafwaarts naar Zichem en Messelbroek te zijn uitgeweken. In mei kon een verbaasde kijker een erg groot exemplaar filmen ter hoogte van de Hamerstraat in Zichem. Dat is eerder uitzonderlijk want het zijn erg schuwe dieren die ‘s nachts jagen.

Ook in Messelbroek zijn nu sporen gevonden van een bever. Aan de scherpe demerbocht in de buurt van ontmoetingscentrum De Keyt kan je het typische glijspoor zien dat bevers maken om in het water te geraken. Een paar buurtbewoners hebben het dier ook al gezien op die plaats.

Bevers zijn indrukwekkende dieren. Ze worden tot 1.35 meter lang en kunnen 35 kilogram wegen. Op de capibara na, is de bever het grootste knaagdier ter wereld. De capibara, ook wel waterzwijn genoemd, kan bijna anderhalve meter lang en ruim een halve meter hoog worden. De zwaarste capibara die ooit werd gevangen, woog bijna 100 kilo.

Bevers hebben twee heel scherpe tanden en een snuit, ogen en oren op één lijn die kunnen afgesloten worden met een vliesje. De bever heeft zeer scherpe nagels aan de voorpoten en een stevige staart. Die gebruikt hij als steun bij het klauterwerk langs dijken. Zijn achterpoten hebben zwemvliezen tussen de tenen. De bever heeft geen natuurlijke vijanden.

Bevers bouwen dammen en burchten maar als er een rivier is die meer dan vier meter breed is dan maakt hij een hol, met ruimtes, waar de jongen geworpen worden. Het mannetje slaapt op een andere plaats.

Geef een reactie