Toerisme Vlaams-Brabant pompt 1 miljoen euro in toeristische sector

De effecten van de uitbraak van covid-19 voor de toeristische sector zijn dramatisch. Reizen in binnen- en buitenland herneemt weliswaar maar de gevolgen van de crisis zullen nog zeer lang voelbaar zijn.

Vooral in de logiessector kleuren de cijfers bloedrood. Precies die sector zat volop in de lift in onze provincie. Toerisme Vlaams-Brabant neemt zijn verantwoordelijkheid en investeert meer dan 1 miljoen euro in het herstel van de toeristische sector. De beleefbon ‘Zomeren in Vlaams-Brabant’ en de ondersteuning van het WK wielrennen volgend jaar in Leuven, zijn de twee pijlers waarop het plan steunt. Er komt ook een brede communicatiecampagne die ook in Brussel en in Wallonië wordt uitgerold.

Bezettingsgraad keldert

De logiessector had zware klappen te verduren deze afgelopen periode. Alleen hotels mochten openblijven voor overnachtingen in het kader van essentiële verplaatsingen. De andere recreatieve en toeristische logies, vakantiewoningen, vakantiehuisjes, campings, B&B’s, vakantieparken, hostels en jeugdcentra, moesten verplicht dicht.
De bezettingsgraden daalden sinds januari dan ook naar een dieptepunt in april.

In 2019 was de bezettingsgraad in Vlaams-Brabant nog 68%, in 2020 kelderde dit naar slechts 11%. Ook de vliegtuigen stonden aan de grond – voor mei 2020 waren er zo’n 99% minder passagiers op Brussels Airport. De evenementensector in België verwacht eveneens een ongezien omzetverlies voor dit jaar.


Deze situatie noopte alle overheden met verantwoordelijkheid op het vlak van toerisme om een gezamenlijke aanpak uit te werken.

“Toerisme Vlaams-Brabant stelt voor de toeristische sector in de eigen provincie een pakket maatregelen voor die mee moeten helpen een nieuwe economische dynamiek te creëren”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme. “Het omvat een financieel mechanisme, een communicatieaanpak naar het grote publiek en kansengroepen en een reeks opportuniteiten die zich aandienen op heel korte en middellange termijn”.

Rechtstreekse ondersteuning van de sector via een beleefbon en kortingen

Alle deelnemende Vlaams-Brabantse logies krijgen, op basis van het aantal kamers, een aantal beleefbonnen. Zo’n bon is 10 euro waard. Momenteel zijn er ongeveer 110 logiesuitbaters aangesloten. Zij kunnen die bonnen aan hun bezoekers geven. Wat die er uiteindelijk mee doen bepalen ze zelf. Dat kan een bezoekje aan een museum zijn maar ook kajaktochten, rondleidingen, gidsbeurten, attractieparken, ijsjesboerderijen, producenten van streekproducten komen ervoor in aanmerking.

Toerisme Vlaams-Brabant gaat die beleefbonnen ook ter beschikking stellen van instanties en organisaties die zich toeleggen op de zorg voor en/of het werken met kansengroepen. De beleefbonnen zijn geldig tot eind 2020.

Toerisme Vlaams-Brabant zal hiervoor 400.000 euro voorzien. Er zijn dus 40.000 beleefbonnen beschikbaar. Dat bedrag kan nog oplopen. Ondernemers of lokale besturen kunnen bijvoorbeeld zelf ook beleefbons aankopen bij Toerisme Vlaams-Brabant. Als ze dat doen komt dat bedrag bovenop de investering van de provincie.

Toerisme Vlaams-Brabant gaat ook de marge die toeristische infokantoren, logies, en fietscafés krijgen voor de verkoop van kaarten en andere publicaties optrekken van 30% naar 60% tot het eind van 2020. Daarnaast zullen aan de deelnemende logies een aantal publicaties, specifiek voor de regio waarin zij actief zijn, gratis worden aangeboden. Dit geldt ook voor de partners waarmee Toerisme Vlaams-Brabant samenwerkt met het oog op het ondersteunen van het inclusief toerisme.

Campagne ‘Zomeren in Vlaams-Brabant’

Van juli tot en met september worden toeristen warm gemaakt om onze provincie te komen bezoeken. Dit gebeurt via de campagne ‘zomeren in Vlaams-Brabant’. Via sociale media wordt gemikt op verschillende doelgroepen: gezinnen met kinderen, senioren, sportieve toeristen, enz.
De beleefbon wordt in deze campagne als meerwaarde ingezet. De campagne zal ook in Wallonië en Brussel lopen. In Wallonië komen er bijvoorbeeld een aantal spots in het weerbericht maar ook in het programma Destination Flandre van Christophe Deborsu.

WK wielrennen 2021: opportuniteit op middellange termijn

De corona-crisis zal nog meerdere jaren nazinderen in de toeristische sector. Daarom wordt de ondersteuning ook volgend jaar nog doorgetrokken. In 2021 wordt, bij de gratie van covid-19, het wereldkampioenschap wielrennen op de weg gereden in Leuven. Dat brengt in principe een grote stroom sporters, begeleiders en supporters op de been die ook meerdere dagen blijven. Dat vertaalt zich in een onmiddellijke return in overnachtingen.

In de marge van het WK worden drie grote congressen georganiseerd die ook tienduizenden mensen op de been moeten brengen. De pandemie woedt wereldwijd nog stevig maar we mogen er toch vanuit gaan dat de medische industrie volgend jaar in september deze zaak al grotendeels onder controle zal hebben. Naast de grote congressen zijn er erg populaire tourtochten voor cyclotoeristen die het parcours van het WK zelf ook willen rijden.

Toerisme Vlaams-Brabant wordt daarom partner van het WK wielrennen 2021 en reserveert daar 400.000 euro voor.

Langeafstandsfietsroutes

Vlaanderen heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in toeristische fietsroutes maar echte lange routes hebben we niet. Daar komt verandering in. Het was de bedoeling om de Heuvelroute, de Kunststedenroute en de Groene Gordelroute aan mekaar te linken. Dat stond op de planning tegen 2024 maar het wordt nu versneld naar einde 2021. De provincie Vlaams-Brabant werft hiervoor een extra tijdelijke coördinator aan die tot einde 2021 aan het werk kan. Ook dat moet zich vertalen in extra verblijfstoerisme en uiteraard ook in extra omzet voor de toeristische industrie.

De globale investering van Toerisme Vlaams-Brabant in het ondersteunen van het herstel van de toeristische sector in de provincie bedraagt meer dan 1 miljoen euro.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.