Dienst Toerisme en gidsenbond organiseren wandelingen in Scherpenheuvel-Zichem #staycation

Bedreigingen betekenen ook kansen. Vakantie in eigen land bijvoorbeeld, kan voor heel wat opportuniteiten zorgen die op termijn blijvend kunnen zijn. Het Hageland heeft een pak troeven om daar een belangrijke rol in te spelen. Voor Scherpenheuvel-Zichem is het een uitgelezen kans om zijn afhankelijkheid van het bedevaarttoerisme definitief af te werpen en de bedevaart in te schakelen in een veel bredere cluster van religieus erfgoed, natuur en een rijk historisch verleden.

Wandelingen en fietstochten

De dienst Toerisme en de gidsenbond hebben dat alvast goed begrepen. Zij pakken uit met een nieuw initiatief om de kernstad en alle deelgemeenten op een ecologische manier te leren kennen.

Er werden een reeks wandelingen uitgewerkt waarbij alle deelgemeenten aan bod komen. Groepen van maximaal 15 deelnemers kunnen die wandelingen boeken op vaste dagen maar maatwerk is ook mogelijk.

De data die nu al vastliggen

  • 12 juli: Averbode
  • 26 juli: Zichem
  • 2 augustus: Testelt
  • 9 augustus: Scherpenheuvel
  • 16 augustus: Averbode
  • 23 augustus: Scherpenheuvel
  • 30 augustus: Zichem
  • 13 september: Zichem

De georganiseerde wandelingen starten telkens om 14 uur. Voor Scherpenheuvel is het startpunt aan de basiliek, voor Averbode is het aan de inkompoort aan de voorkant van de abdij. Voor de andere deelgemeenten is het ontmoetingspunt met de gids telkens aan de dorpskerk.

De wandelingen en bezoeken gebeuren bijna integraal in open lucht wat de veiligheid van de deelnemers alleszins sterk bevordert. In principe is de duur van een wandeling 1,5 tot 2,5 uur.

Groepen die willen inschrijven moeten minimaal 2 dagen op voorhand contact opnemen met het VVV – kantoor. De groepsverantwoordelijke geeft zijn/ haar GSM – nummer op en krijgt ook het GSM – nummer van de betrokken gids. Een groep betaalt op voorhand 60,00 euro voor een wandeling.

Wandelingen en fietstochten op maat

De wandelingen kunnen ook op andere datums door groepen van maximaal 15 personen geboekt worden. Ook hiervoor neem je best ruim op voorhand contact op met het VVV-kantoor. Als de groep groter is kan je ze opdelen in meerdere bubbels.

De stads- en streekgidsen kunnen ook een wandeling of een fietstocht op maat uitwerken. In Averbode is de abdij uitgegroeid tot de toegangspoort van de Merodebossen. (Averbode Bos en Heide). De combinatie van een bezoek aan de abdij en een wandeling in het uitgestrekte natuurgebied van de Zuiderkempen behoort tot de mogelijkheden.

In Scherpenheuvel staat de basiliek natuurlijk centraal maar je kan ook een erfgoedwandeling maken die de boeiende geschiedenis van de stad en zijn unieke zevensterstructuur duidelijk maakt.

Testelt is wat minder bekend als toeristische eendagsbestemming en dat is volkomen onterecht. Het middeleeuwse centrum is een beschermd dorpszicht met heel wat opmerkelijke gebouwen. Testelt schurkt ook aan tegen de Demerbroeken en de Voortberg, twee unieke en beschermde natuurgebieden. Je kan vanuit Testelt ook een wandeling maken naar Messelbroek langs de oevers van de meanderende Demer.
In Zichem staat Ernest Claes en De Witte natuurlijk centraal. De Sint-Eustachiuskerk heeft het oudste in-situ bewaarde glasraam van België. De Maagdentoren is een Spaanse donjon die, nadat hij gedeeltelijk instortte, op een zeer bijzonder manier werd gerestaureerd door Vlaanderen. Je kan de toren voorlopig enkel van de buitenkant bewonderen omdat hij te smal om covidveilig bezoekers toe te laten. Zichem is ook een ideaal startpunt van een reeks bijzondere wandel- en fietsroutes in volle natuur.

Geïnteresseerd? Je kan de dienst Toerisme bereiken via 013/77.20.81.
De dienst Toerisme en de Gidsenbond Scherpenheuvel-Zichem houden strikt rekening met de gezondheidsmaatregelen om je bezoek op een zo veilig mogelijke manier te laten verlopen. Het is ook sterk aanbevolen een mondmasker te dragen en het is alleszins verplicht om de correcte afstand onderling te bewaren.

Geef een reactie