Drive-inn en sleep-over vervangen klassieke proclamatie bij Adite

De Coronamaatregelen maken een traditionele proclamatie in de scholen onmogelijk. Toen vorige week de veiligheidsvoorschriften lichtjes versoepeld zijn, gingen de scholen van Adite op zoek naar creatieve manieren om de laatstejaars een feestelijk einde te geven aan hun schoolcarrière. In de secundaire school De Prins wordt dat een drive-inn en in basisschool de Hoogvlieg organiseren ze een sleep-over in eigen bubbeltent.

Veiligheidsvoorschriften Corona

Omwille van de Coronamaatregelen mogen scholen slechts honderd genodigden uitnodigen op de proclamatie. Die honderd personen moeten 1.5 meter afstand bewaren, binnen de eigen contactbubbel blijven en  de scholen moeten 10 m² per persoon voorzien. Volgens Gert Van Passel, algemeen directeur van Scholengroep Adite, maakt dat het voor de scholen onmogelijk om een klassieke proclamatie te houden.

Afsluiten is een belangrijk ritueel

“Het was voor alle leerlingen een bijzonder schooljaar”, zegt Gert Van Passel. “Maar zeker voor de laatstejaars heeft de Coronacrisis een grote impact gehad. Zij keren immers in september niet meer terug naar hun oude school en klasgroep.”

Om de leerlingen op een passende manier afscheid te laten nemen gingen de scholen op zoek naar creatieve oplossingen. “In elk van onze scholen komt er een aangepaste plechtigheid”, gaat Gert Van Passel verder. “Wat er precies en concreet mogelijk is, hangt sterk af  van het aantal te proclameren leerlingen, de grootte van het schooldomein en de mogelijkheid om bij slecht weer naar binnen uit te wijken. Niet alle scholen hebben daartoe dezelfde faciliteiten, wat maakt dat er nogal wat diversiteit in de organisaties zit”.

Drive-in en sleep-over

De Prins in Diest organiseert een drive-in, waarbij elk gezin in de eigen autobubbel de plechtigheid kan volgen op de autoradio. Er wordt een feestpakketje voorzien voor elke auto. Basisschool De Hoogvlieger houdt een sleep-over voor de leerlingen van het zesde leerjaar. Elke leerling krijgt als afscheidscadeau een eigen tentje, dat meteen kan gebruikt worden om Coronaproof te overnachten op school.

Geef een reactie