Alle levensbeschouwingen steunen troostplek in Diest

Vrouwenorganisatie Ferm startte enkele weken geleden met het project Plant Troost. De bedoeling is om overal in Vlaanderen mooie plekken in te richten waar mensen collectief troost kunnen vinden.

Plant Troost is een direct gevolg van de maatregelen in het kader van covid-19. De ziekenhuizen en de woonzorgcentra gingen op slot en wie afscheid moest nemen van een dierbare, moest dat doen met een zeer beperkt groep mensen en met respect voor de veilige afstand. Omstandigheden dus, die we niet meteen associëren met de intimiteit en de verbondenheid van zulke momenten.

Daarom wil Ferm troostplekken inrichten. De psychische gezondheid van een aantal mensen heeft stevige klappen gekregen tijdens de coronacrisis. Niet alleen van hen die afscheid moesten nemen. Mensen zijn sociale wezens en een maatschappij op slot doen laat sporen na.

Hoe zo’n troostplek eruit ziet bepalen de lokale afdelingen zelf maar het verbindende element zijn bloembollen. Die zijn voor Ferm een symbool van veerkracht.

In Diest werd zaterdag een troostplek geopend op de site van de ruïne van Sint-Jan de Doper. Dat werd om meerdere redenen een speciale opening. Monique De Dobbeleer is directeur van Ferm en ook schepen van Welzijn in Diest. Het project in Diest gebeurde ook met steun van alle levensbeschouwelijke stromingen die in de stad aanwezig zijn. Imam Sukru, Yunus Orhan, Felix Van Meerbergen, Rachid El Ouardi, Etienne Maes en Dalam Rit, spraken, ieder vanuit hun overtuiging, woorden van troost.

Voorlopig gebeurde de opening met een relatief beperkte groep. Op de sociale media kwamen daar opmerkingen over van mensen die er ook wilden bij zijn. Er mogen echter nog steeds maar maximaal 20 mensen samen komen en het aantal genodigden werd daar ook op afgeklopt. De opening gebeurde verder met respect voor de veilige afstand. Op de site waren boomstammetjes geplaatst waar de aanwezigen konden op zitten en die stonden op ruime afstand van mekaar. Opvallend aspect, de Vlaming houdt niet van mondmaskers. Enkele religieuze afgevaardigden deden nog wel een poging om er een te dragen maar dat verwaterde tijdens de speeches.

Er was muziek van Guy Swinnen en er was poëzie van ex-stadsdichter Thomas Goyvaerts. Christine Baelus sprak een pakkende getuigenis uit. Haar man is al wekenlang opgenomen in het ziekenhuis als gevolg van corona.

Naast schepen van Welzijn Monique De Dobbeleer waren burgemeester Christophe De Graef en de schepenen Geert Cluckers en Pascale Vanaudenhove aanwezig. Ook Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke was aanwezig en nam het woord.

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt. Klik je even de sterren aan?

Waardering: 1 uit 5.

Geef een reactie