Fuik voor basiliek moet sociale afstand helpen bewaren maar controle blijft nodig

De omgeving van de basiliek van Scherpenheuvel was vorig weekend niet bepaald een schoolvoorbeeld van sociale afstand. Vooral de wielertoeristen hokten vrolijk samen om hun fietservaringen te delen met de sportieve collega’s.

De parochie, het stadsbestuur en de politie nemen nu dwingende maatregelen. Alle zij-ingangen van het park rond de basiliek zijn afgesloten met nadars. Aan de voorzijde is de laan naar de basiliek opgedeeld in een inkom- en een uitgangszone. Wie een kaarsje wil branden moet door een smalle toegangspoort passeren en meteen een scherpe bocht nemen. Fietsers moeten daar afstappen en ze mogen enkel stapvoets verder naar de kaarsenkapel of naar de basiliek.

De maatregel moet situaties zoals die van vorig weekend tegengaan maar om echt effectief te zijn zal nog steeds strikte controle nodig zijn. Wie door de toegangspoort passeert komt in een soort fuik terecht die nu veel kleiner is omdat de laan opgedeeld is in twee zones. Zonder een maximumlimiet van het aantal bezoekers in die zones, wordt de sociale afstand allicht nog moeilijker om te respecteren. Bovendien is er maar 1 smalle in- en uitgang meer. Als er veel volk naar de basiliek zou komen, dreigen daar wachtrijen te ontstaan. Zonder controle kan Facebook dan allicht weer helemaal uit de bocht gaan over de situatie.

Update 16.04.2020 – 20.00 uur

De ingang en de uitgang van de fuiken is breder gemaakt wat de filevorming kan voorkomen. Er zijn nu ook spandoeken opgehangen die de bezoekers eraan herinneren om de maatregelen tegen de verspreiding van corona zeker te respecteren.

Geef een reactie