Directie Hof Ter Heyde vraagt meer duidelijkheid en strikte maatregelen om bezoek mogelijk te maken

In de sector van de woonzorgcentra wisten ze woensdagavond niet goed wat ze hoorden. De nationale veiligheidsraad besliste om opnieuw bezoek toe te laten in de zogenaamde collectiviteiten, onder meer ook de woonzorgcentra. Per bewoner mag 1 vertrouwenspersoon op bezoek komen als die minimaal 14 dagen symptoomvrij is. Het moet ook steeds over dezelfde persoon gaan.

Over die maatregel was niet op voorhand overlegd met de sector en het ongeloof werd al snel omgezet in luid protest. De sector vreest vooral dat men dat bezoek niet in veilige omstandigheden kan organiseren.

Directrice Katrien Vanbrabant en haar echtgenoot Luc Heeren van wzc Hof Ter Heyde in Bekkevoort klinken genuanceerder. “Wij begrijpen de opening die men maakt want de vereenzaming begint zwaar te wegen”, zegt Katrien Vanbrabant. “Maar om bezoek ook echt in veilige omstandigheden te laten gebeuren zijn er zowel naar de directies van de woonzorgcentra, als naar de families, extra richtlijnen nodig.”

Katrien Vanbrabant wil vooral dat de bezoekers beschermende kledij kunnen dragen en er moet een duidelijk en strikt uurschema komen voor de bezoeken.

In Hof Ter Heyde verblijven 96 bewoners en die zijn allemaal, op kosten van het wzc, getest op covid-19. Bij 17 bewoners werd een besmetting vastgesteld. Drie bewoners zijn overgebracht vanuit het ziekenhuis om de druk daar te verlagen. Alle dragers van het virus zijn gecohorteerd in een geïsoleerde afdeling.

De directie van het wzc investeerde verder stevig in beschermende kledij. Alle personeelsleden moeten mondmaskers dragen en op de besmette afdeling zijn overschorten, handschoenen, FFP2-maskers en gezichtsschermen verplicht.

Personeel dat symptomen heeft of waarvan de gezinsleden symptomen hebben moeten thuis blijven. “Ons ganse team met verzorgenden en onderhoudsmensen levert een fantastische prestatie”, zegt Luc Heeren. “We hebben ook heel veel steun van onze coördinerende en raadgevende arts dokter Vermeiren.

Geef een reactie