Davidsfonds nodigt Jan Loos van Welkom Wolf uit voor Nacht van de Geschiedenis

Het Davidsfonds organiseert bij het begin van de lente in gans Vlaanderen de Nacht van de Geschiedenis. Het thema is dit jaar Nieuwe Buren. Davidsfonds Diest nodigt in dat kader Jan Loos uit. Hij is de motor achter het platform Welkom Wolf en afgevaardigd bestuurder van vzw Landschap.

De wolf als nieuwe buur

Acht jaar geleden voorzag Jan Loos de terugkeer van de wolf in onze streken. Hij organiseerde info-avonden en stapte naar de pers om de mensen te overtuigen dat wolven geen probleem hoeven te zijn.

Intussen hebben we in Vlaanderen het drama met wolvin Naya gehad. Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) heeft bevestigd dat Naya en haar welpen zijn omgebracht door professionals. Het ANB komt tot die conclusie omdat er jachtmisdrijven aan het licht kwam rondom de nestsite van de wolvin en haar welpen. Er werd allerlei stroperstuig gevonden, ondermeer stroppen en vleeshaken, en meerdere jagers werden op heterdaad betrapt in het gebied waar nochtans geen jachtrechten zijn toegekend. 

Noëlla en August: een nieuwe kans

Ondertussen zijn wolvin Noëlla en wolf August in eenzelfde territorium gespot. Het ziet ernaar uit dat de twee een koppel zullen vormen en dat de geschiedenis zich zal herhalen. Er is een nieuwe kans op een wolvenroedel in Vlaanderen.

De wolf is alleszins een toppredator en de komst ervan heeft een zeer gunstige invloed op het ecosysteem. Maar die komst is niet onomstreden. Dat bewijst de hetze na het ombrengen van Naya en haar welpen. Daarom is informatie van een professional erg nuttig.

Jan Loos vertelt alles over de comeback van de wolk in onze contreien en de actuele verspreiding  van de wolven in Europa. Hij geeft antwoorden op evidente vragen. Hoe herken je een wolf? Zijn wolven gevaarlijk voor mensen? Hoe kunnen we huisdieren en vee beschermen?

Hoe kan je inschrijven

Nieuwe buren vindt plaats op dinsdag 10 maart om 20 uur in de aula van het Cultuurcentrum Begijnhof in Diest. Nadien volgt een receptie in de foyer.

Als je er wil bij zijn moet dat ten laatste op 8 maart te melden via mail fons.elst@skynet.be  of telefonisch  op 013 333632.

De toegangsprijs bedraagt 10 euro. Dit bedrag dient vooraf overgeschreven op rekening BE02 0010 3640 0540    GEBABEBB van DF Diest.

Geef een reactie