Guy Swinnen wil een Marieke Vervoortstraat in Diest, en niet zomaar eentje

Radiopresentatrice Sofie Lemaire voert al enige tijd campagne voor meer vrouw op straat. Dat bedoelt ze letterlijk. Er zijn namelijk veel te weinig straten met een vrouw als naam. Sofie interviewt bekende koppen en vraagt hen naar welke vrouw zij een straat zouden noemen.

Vandaag was Guy Swinnen te gast in De Ochtend op Radio 1 en ook hij mocht een voorstel doen. Moeilijk is dat niet maar Guy voegde er wel een originele kanttekening bij.

De zanger pleit voor een Marieke Vervoortstraat in Diest. “Liefst eentje zonder kasseitjes, die toegankelijk is voor rolstoelgebruikers”, voegde hij er fijntjes aan toe. ““De winkels moeten makkelijk bereikbaar zijn. En geen kasseitjes, liefst.”µ

Een citaat van Guy Swinnen op http://www.radio1.be:

“Niet alleen voor haar sportieve prestaties, maar ook omdat het een geweldige vrouw is. Ze is heel moedig en heel volhardend geweest. Haar keuze om euthanasie te plegen, was een heel moedige keuze geweest die tot ver in het buitenland werd opgemerkt. Als er één Diestenaar een straat verdient, is het Marieke Vervoort wel.”

Credits foto Radio 1

De stad Diest heeft onlangs voor de tweede keer op rij de titel ‘Toegankelijk gemeente’ gekregen door het realiseren van een 10-puntenplan.

Dat klinkt een beetje vreemd. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen zagen we huidig schepen Maurits Vande Reyde nog rond dokkeren met zijn zus die in een rolstoel zit. Uit dat filmpje bleek toen dat er opvallende tekortkomingen zijn. Onder meer het mooie vlonderpad maar ook de Kaai zijn niet echt rolstoelvriendelijk. De winkelwandelstraat is al helemaal een ramp en de stoepen van een aantal drukke winkelstraten zijn een jungle voor rolstoelgebruikers.

Je kan verder lezen na het filmpje

Er is echter hoop. “Dat we dit handvest voor de tweede maal op rij behalen, toont aan dat we op de goede weg zijn” zegt Maurits Vande Reyde. “Het werk is zeker niet af. Toegankelijkheid is een mentaliteit. In ons beleidsplan zit het dan ook verweven in alle beleidsdomeinen. Toegankelijke stoepen, gebouwen, evenementen, maar ook dingen als stadsinformatie, toegankelijke speeltuigen, jeugdbewegingen enzoverder. Er ligt nog een pak werk op de planken. Dit handvest is een mooie opsteker, maar zeker geen einddoel. Binnenkort wordt er binnen de stadsdiensten voor het allereerst een coördinator voor toegankelijkheid aangeduid. Daarmee kunnen we de komende jaren, samen met G-Kracht Diest, nog verder vooruitgang boeken”.  

Extra acties gerealiseerd

Naast deze uitdagingen heeft de stad Diest in samenwerking met G-Kracht Diest (voormalige ziekten- en gehandicapten adviesraad) nog extra acties gerealiseerd. Voor de aanleg van de nieuwe Winkelwandelstraat was er een overleg met INTER om rekening te houden met de integrale toegankelijkheid. Ook werd er in Park Cerckel een honingraad met steentjes aangebracht zodat er buggy’s, rolstoelen of rollators kunnen staan. En er werd een knelpuntwandeling georganiseerd. Een deel van deze resultaten wordt in 2020 aangepakt. Tot slot werd er een checklist opgesteld met tips over hoe je je evenement toegankelijker kan maken. Deze wordt bij elke aanvraag van een evenement meegegeven. Voor de eigen activiteiten was dit al van toepassing.

One comment

  • Jenny ‘Twix’ Jones

    Helemaal met Guy eens! Op z’n minst een straat en als het kan ook nog een standbeeld. Misschien in de vorm van haar fameus ‘Dafalganneke’ ? 😉

Geef een reactie