Alle stadsdichters krijgen gedichtplaat maar geen nieuwe stadsdichter meer in Diest

Op 30 januari 2020 loopt de aanstelling van huidig stadsdichter Kristien Nys ten einde. Naast een publicatie zal, net zoals voormalig stadsdichter Rik Tulkens (2012-2015), één van haar gedichten vereeuwigd worden in het Diestse straatbeeld. Kristien Nys zal overigens voorlopig ook de laatste stadsdichter van Diest zijn. Volgende donderdag neemt zij afscheid met een voordracht in het Beverbeekhuis en er is geen nieuwe oproep voor kandidaat-stadsdichters gebeurd.

De stad Diest grijpt deze kans om alle voormalige stadsdichters te eren met een gedichtpaneel. In samenspraak met hen werden een gedicht en passende locatie uitgekozen. Op vraag van het Agentschap Natuur en Bos (ANB) worden de gedichten van Ina Stabergh en Marcel Van Passel in het Webbekoms Broek geplaatst, langs de oranje en groene wandelroute. Deze twee panelen worden ook voorzien van een QR-code waarmee de gedichten via smartphone te beluisteren zijn. 

Gedichten en locaties

  • Kristien Nys (2018-2020): ‘Voorjaar’ – Locatie: lager geleden zitbank Demerstraat ter hoogte van brug richting Refugiestraat
  • Thomas Goyvaerts (2016-2018): ‘espérance’ – Locatie: bovenaan trap citadel (met uitzicht op de stad)
  • Eric Vandenwyngaerden (2010-2012): ‘Een ontmoeting’ – Locatie: inkom park Cerckel via Michel Theysstraat
  • Marcel Van Passel (2008-2010): ‘Diest, mijn stad’ – Locatie: nieuw aan te leggen rustplek Webbekoms Broek
  • Ina Stabergh (2006-2008): ‘Lied van Tamera, een Demerlied’ – Locatie: bestaande bank Webbekoms Broek

Het gedichtpaneel van Rik Tulkens met zijn werk “Samenloop” staat naast de Demerbedding op het pleintje voor zaal Ons Tehuis. Je kan hier een paar foto’s zien van de onthulling van die plaat.

Geef een reactie