Winterfeest maakt Aarschot tot eindejaarsfeeststad van het Hageland

Aarschot doet een stevige gooi naar de titel van winterfeeststad van het Hageland. Ze hebben er ook dit jaar weer een bijzonder knap en erg gevarieerd eindejaarsprogramma in mekaar gebokst. Het aanbod is geconcentreerd op drie locaties: de Grote Markt, de Peter Raskinkade en het Huis van de Kerstman. Een aantal activiteiten gebeuren verspreid over de ganse stad.

Kersthuttendorp

Op de Grote Markt wordt een kersthuttendorp in mekaar getimmerd. De verenigingen van groot Aarschot kunnen die huren om wat toffe spullen of iets lekkers te verkopen. Een soortement tijdelijke kerstmarkt dus. In de Scheve Stadshut kan je terecht voor extra informatie. In de Hütbar zijn bijna iedere dag activiteiten die dit jaar een opmerkelijk Brits accent hebben met een wkiskytasting, optredens van mannen met rokken en Ierse meezingers. Er is ook een avond met een silent disco een 80’s party, beerpong en de afterworkparty Verlof van den baaf. De Chalett is wat het zegt. Een pop-upkroeg in pure tirolerstijl.

Kerststal en Huis van de Kerstman

Op de Peter Raskinkade wordt een imposante kerststal met levende dieren neergepoot. Evenementenlocatie De Haven verkast tijdelijk naar hier en zorgt voor een sfeervol terras met bijna dagelijks livemuziek.

Het Huis van de Kerstman is een verhaal op zich. Van 13 tot en met 31 december nemen Kerstman Harry en zijn gezin hun intrek in de historische oude stadswerkhuizen tegenover het stadhuis van Aarschot. Organisator Lily Schrijvers spint er een feeëriek programma rond waar we verder in dit artikel zeer uitgebreid op ingaan.

Een paar blikvangers

We zouden een stevig gevuld hoofdstuk kunnen schrijven om het ganse programma uit te leggen maar dat kan je beter op de website van Winterfeest ontdekken. Toch een paar eyecatchers waar we bij Hola Hageland zeker een fotoreportage over maken.

Siba loopt warm

Op de openingsavond op 13 december organiseren de leerlingen van Siba een city run langs en door de mooiste bezienswaardigheden en plaatsjes van Aarschot. Iedereen kan deelnemen. De start is om 20.00 uur en je kan kiezen tussen een parcours van 5 kilometer of 10 kilometer. Er is randanimatie met een vuurspuwer, een dj, een koor, en hapje-tapje. De opbrengst gaat naar De Warmste Week. De organisatoren vragen om een opvallende outfit aan te trekken met lichtjesen veel fluo.

Casablanca Circus | 13.12 – 20.30 uur | Wintertent

Ooit waren ze een van de populairste coverbands in Vlaanderen. Cover met een grote C weliswaar. Hun repertoire is een selectie van het beste uit veertig jaar rockmuziek, uitgevoerd op een hoogtechnisch niveau. Veertien jaar geleden waren ze het even beu. Even duurde erg lang maar nu hebben ze er weer volop zin in. Niet te missen!

Tractorlichtstoet | 20.12 – 19.00 uur | centrum

Het was vorig jaar een van de toppers en dat zal dit jaar niet anders zijn. Een tachtigtal tractors, versierd met bontgekleurde lichtjes, rijden door de straten van Aarschot. Om 19.00 uur vertrekt de parade aan de Gaston Geenslaan. Rond 19.30 uur komt de stoet lans de Grote Markt en eindigt om 21.00 uur op de Bonewijk.

Het volledige traject:
Start om 19.00 uur: Gaston Geenslaan
Leuvensesteenweg, Bonewijk, Martelarenstraat, GROTE MARKT. Theo De Beckerstraat, Bogaardenstraat, Gasthuisstraat, Schaluin, Pastoor Dergentlaan, Elisabethlaan, Bogaardenlaan, Bogaardenstraat, Amerstraat, Begijnhof en Albertlaan.
Aankomst op de Bonewijk omstreeks 21.00 uur.

Dierendag | 21.12 – 13.00 uur | Centrum

Op 21 december zijn de beestjes de vedette. In alle maten, kleuren en gewichten. Honden, ezels, trekpaarden, alpaca’s, poezen en schapen…ze zijn allemaal welkom. De lange stoet vertrekt om 13.00 uur in de Bonewijk en zal aankomen op de Grote Markt. Daar zijn nog heel wat demonstraties met dieren.

Brisk, wereldtop uit België | 23.12 – 20.00 uur

Brisk is een verzameling absolute toppers uit de folkmuziek. Hun repertoire draait om Angelsaksische en Bretoense muziek. Gunnar Van Hove (fluit & whistles) en Jeroen Knapen (gitaar, zang) speelden enkele jaren geleden als DAOU op de podia van Zilleghem Folk, M’eire Morough en andere internationaal gereputeerde folkevents. Zanger en bodhranspeler Wim Moons is een expert in Keltische muziek. De overgetalenteerde Naomi Vercauteren excelleert op de Ierse viool.

Mooneye en de beste Belgische singer-songwriter Jasper Erkens

De Klinker Club zet De Nieuwe Lichting-winnaar Mooneye en Jasper Erkens in de verwarmde centrale tent van het Winterfeest. Mooneye, dat zijn zweverige, naar Indy neigende songs met mooie gitaarrifs en de ruwgepolijste stem van Michiel Libbrecht.

Jasper Erkens is de beste singer-songwriter van België, alleen beseffen we dat niet echt. Jasper is afkomstig uit Diest, scoorde op zijn 15de een monsterhit met Waiting Like a Dog en mocht als tiener de wei van Werchter op. Hij speelde het voorprogramma van Adele en die stuurde hem naar de BRIT school voor uitvoerende kunsten en technologie, waar hij als eerste niet-Brit werd toegelaten. Jasper bleef vier jaar in Londen en trok daarna naar Amsterdam. Hij is vooral bezig met componeren en producen. Als je hem live kan meemaken mag je dat niet laten passeren.

Huis van de Kerstman

Een leegstaand pand met een verhaal, een project met een missie, een muzikale familie en een gepassioneerd organisator zijn de basisingrediënten van het Aarschotse Huis van de Kerstman.
Van 13 tot en met 31 december nemen Kerstman Harry en zijn gezin hun intrek in de sfeervol aangeklede historische oude stadswerkhuizen tegenover het stadhuis in Aarschot. Organisator Lily Schrijvers gelooft in de magie van Kerstmis en vindt dat mensen moeten kunnen blijven dromen hoe jong of oud ze ook zijn.

Lily Schrijvers over het pand

“Het mooie, maar ook het moeilijke aan dit project is dat we ieder jaar verhuizen. We kunnen dus geen copy paste doen van de voorgaande jaren omdat het project telkens opnieuw op het lijf van het pand uitgewerkt wordt. We zoeken naar een leegstaand pand met een verhaal, dat geleefd heeft, dat mensen boeit en nieuwsgierig maakt en waar ze wel eens een kijkje achter de schermen willen nemen. Het iconische pand Haute Couture Harry in de Martelarenstraat, met veel spiegels, rood en oude glorie was de eerste stopplaats van de Kerstman in Aarschot. Het is ook daar dat de Aarschotse Kerstman z’n voornaam kreeg. Harry, want de Kerstman heeft eigenlijk geen voornaam. Voor editie 2 staken we de straat over en namen we onze intrek in het pand van Esprit. In 2018 kregen we voor de derde jaargang een dak boven ons hoofd in De Met. En dit jaar verhuizen we naar de oude stadswerkhuizen, ooit de thuis van de kunstacademie, opslagplaats en expositieruimte.

Wat valt er te beleven

Het Huis van de Kerstman is dagelijks geopend en de toegang is gratis ! Je kan er op de foto met de Kerstman die het heel fijn vindt om briefjes en tekeningen te krijgen. De Bib zorgt voor een weggeefkast met boeken voor klein en groot en in samenwerking met de handelaars zijn er een aantal leuke acties gepland. De Kerstman schenkt in z’n cafeetje ‘Santa Fe’ lekkere drankjes. Er zijn keileuke workshops met een elfentheater, grime, en een kids-DJ

Enkele activiteiten in de Spotlight

Coca-Cola Kersttruck

Bij Coca-Cola hebben ze de positieve vibe vanuit Aarschot gevoeld en voor het tweede jaar op rij komt de Coca-Cola Kersttruck op 29 december naar het Winterfeest. Van 13.00 uur tot 19.00 uur staat de Truck voor het Huis van de Kerstman. Er zijn dan cadeautjes voor iedereen en Kerstman Harry krijgt het gezelschap van z’n collega van Coca-Cola.

Je kan verder lezen na de afbeelding

Davy & Sasha Christmas

Davy Gilles vormt samen met Chris Van Tongelen en Gunther Levi het populaire trio De Romeo’s. Samen met z’n echtgenote, actrice en musicalster, Sasha Rosen vormt hij het duo Davy en Sasha. Vorige week brachten ze hun Kerst-CD ‘Christmas’ uit. Daar hoort een uitgebreide promotiecampagne bij en ze hebben het Aarschotse Huis van de Kerstman uitgekozen om de CD in deze regio aan het grote publiek voor te stellen. De presentatie vindt plaats op zaterdag 21 december om 19.00 uur. Kerstman Harry geeft 10 meet & greets weg met Davy en Sasha. Om deze in de wacht te slepen moet je meedoen aan de Koopzoektocht die loopt van 13 tot en met 20 december.

Je kan verder lezen na de afbeelding

Bakken met Patricia

Patricia Hernandez kwam enkele jaren geleden uit Venezuela overgewaaid naar Aarschot en ze was één van de gepassioneerde bakkers uit Bake Off Vlaanderen. Speciaal voor het Huis van de Kerstman heeft ze een mooie decoratie voor cupcakes ontworpen. Op vrijdag 20 december doet ze een workshop voor kinderen (14.00 uur) en voor volwassenen (17.00 uur). Geïnteresseerden moeten zich hiervoor inschrijven en er wordt een kleine bijdrage gevraagd. De deelnemers krijgen hiervoor wel 6 cupcakes mee naar huis.

Amazing Xmas Eve

Voor iedereen die dan niet achter de kookpotten staat organiseren ze in het Huis van de Kerstman een dag vol met verrassingen met grime, kerstmagie, elfentheater, dansworkshops breakdance en optredens van Santa’s Familie en de Xmas Belles

Licht

De dienst Lokale Economie zorgt voor extra kerstverlichting in de straten van Aarschot-centrum en Rillaar-centrum. Naast de traditionele LED-verlichting boven de straten, komen er nog enkele blikvangers. Er zijn grote verlichte kerstbomen op de Grote Markt en de Bonewijk, lichtslingers aan de wintertent op de Grote Markt, kerstparasols aan het Begijnhof, lichtslingers langs de Pater Raskinkade en verlichting in de lindebomen aan de kerk in Rillaar. Voor het eerst komen er ook lichtbomen aan de ingang van het stadhuis, een lichtnet in de groene muur, grote verlichte kerstballen in de bomen van het Stadspark en een lichtnet over de kiosk.

De volledige activiteitenkalender met meer info en details is te vinden op de facebookpagina van “Het Huis van de Kerstman in Aarschot’ en op http://www.winterfeestaarschot.com

One comment

Geef een reactie