De geschiedenis van de Verversgracht in Diest

Nand Smeyers heeft er zijn levenswerk van gemaakt om oude foto’s van Diest historisch te duiden. Hij post die op zijn Facebookpagina “Diest en deelgemeenten nostalgie” In samenspraak met de auteur nemen we een aantal interessante foto’s en teksten over op onze site.

De “Verversgracht” was een kunstmatige rivierarm van de Demer. Zij werd mogelijk in de eerste helft van de 12de eeuw, of misschien nog eerder, gegraven. Het was de aftakking van de Demer die door het ”Wederbroek” (thans Michel Theysstraat) vloeide. Het water ervan diende o.a. voor het verven van het laken, vandaar de naam “Verversgracht. Het “Wederbroek” verwijst naar de wede, een plant waaruit een blauwe kleurstof, genaamd “pastel” kan worden gewonnen. Dit “wedeblauw” werd tot de komst van “indigo” gebruikt in de lakennijverheid om wol blauw te verven.

Enige duiding bij de foto
De brug die je ziet is de oversteek van de huidige Michel Theysstraat naar de Oscar Nihoulstraat, gezien vanuit de huidige Brouwerijstraat.

Heb jij zelf ook interessant historisch materiaal over de regio en wil je dat delen? Contacteer ons even.

Geef een reactie