Lampen gaan weer branden in Scherpenheuvel-Zichem door versnelde omschakeling naar led

Tijdens de Klimaatdag ondertekenden de Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG), netbedrijf Fluvius en technologiefederatie Agoria een intentieverklaring waarin hun ambities rond de volledige verledding van de openbare verlichting in Vlaanderen werden vastgelegd. De drie partners willen alle 1,2 miljoen verlichtingspunten tegen uiterlijk 2030 van slimme led-technologie voorzien.

Met die verklaring nemen de Vlaamse gemeenten en steden een pioniersrol in Europa op. ‘Het is een investering, maar het kan de steden en gemeenten jaarlijks 54 miljoen euro op het energieverbruik en 44.000 ton aan CO2 helpen besparen,’ zegt Tom Ceuppens, directeur klantendienst Fluvius. ‘Op dit moment is slechts 8 procent van de gemeentelijke openbare verlichting led.

Je kan verder lezen na het filmpje

In de beleidsverklaring die burgemeester Manu Claes vorige week bekend maakte blijkt dat het bestuur in Scherpenheuvel-Zichem ingaat op de eis die in het filmpje wordt geponeerd. Het filmpje maakt duidelijk dat 2030 geen begindatum maar een ultieme einddatum is. De aanpassing naar led moet zo snel mogelijk starten.

Straatverlichting afgeschakeld

Verlichting is een heikel thema in de basiliekstad. Tijdens de vorige legislatuur werd de straatverlichting in een eerste fase volledig afgeschakeld om 23 uur. Dat werd door het bestuur ingekaderd als een milieumaatregel maar net zo goed was het een besparingsoperatie. Na stevig protest, onder meer ook de sociale media, werd het afschakelplan bijgesteld. De verlichting dooft nu om 24 uur en op een aantal cruciale (en gevaarlijke) sites blijven de lampen branden.

In het beleidsplan van Manu Claes staat: “De straatlampen worden vervangen door LED-verlichting. De LED-lampen kunnen gedimd worden tijdens de nacht en doven dus niet volledig. Ze zijn zuiniger en leveren een fikse CO2-vermindering op.”

Cruciale verbindingen worden aangepast voor begin 2022

Uit navraag van Hola Hageland bij de verantwoordelijke schepen Nico Bergmans blijkt dat die aanpassing sneller gaat dan wat de intentieverklaring tussen VVSG, Fluvius en Agoria vraagt. Een volledige vervanging met ledlampen gebeurt binnen een periode van 8 jaar. Dat betekent dat Scherpenheuvel-Zichem de volledige omschakeling naar led tegen 2028 realiseert, 2 jaar vroeger dus dan wat de intentieverklaring vraagt. Maar op de hoofd- en verbindingswegen en een aantal belangrijke wegen voor nachtelijk fietsverkeer zal die aanpassing al binnen de eerste twee jaar gebeuren, voor begin 2022 dus.

De omschakeling naar led betekent een belangrijke vermindering van de CO2 uitstoot en een daling van het verbruik van elektriciteit. Desondanks kan het licht overal blijven branden. Dat gebeurt gedimd en met verschillende sterktes in functie van de noodzaak van iedere specifieke site.

Je kan het volledige duurzaamheidspakt voor steden en gemeenten van VVSG hier nalezen

6 comments

  • Ik woon in Scherpenheuvel en de verlichting op onze verkaveling is al vervangen door Led-verlichting. Alleen jammer dat de nieuwe lampen hier al meer dan een half jaar staan en nog nooit hebben ze gebrand! Het is wel een mooi zicht zo twee verlichtingspalen naast elkaar.

  • Jenny ‘Twix’ Jones

    Op zich niks mis met het doven van die verlichting maar moest dat echt al om 23 uur? Dan zitten de kiekens amper op hun stok 😉

Geef een reactie