Grootste Europese arend gezien in Averbode Bos & Heide

Photocredits by Natuurpunt – Francis Pattyn

Het voorbije weekend werden er op heel wat plaatsen in Europa trekvogels geteld tijdens EuroBirdwatch. Alles samen leverde dat het indrukwekkende totaal op van 4,2 miljoen overtrekkende vogels.

Ook in België werden afgelopen zaterdag trekvogels geteld. Met 157.684 vogels is het een gemiddeld jaar na de recordtelling van vorig jaar (315.364 vogels). “De rugwind nodigde de vogels uit om zo hoog te gaan vliegen dat ze grotendeels onzichtbaar waren vanop de grond”, vertelt coördinator Koen Leysen van Natuurpunt. 

Veel roofvogels

Voor roofvogels was die rugwind zéér gunstig. In totaal werden 1700 roofvogels geteld. “Vooral bij buizerds was er iets zeer opmerkelijks aan de hand”, zegt Leysen. “Laat op de dag werden in de meest oostelijk gelegen telposten grote groepen cirkelende buizerds gemeld. Zij maken gebruik van thermiekbellen om op te schroeven en dan af te glijden in de trekrichting. Telpost De Maten in Genk spande de kroon met 297 buizerds en zelfs 94 samen in één dolle carrousel, misschien wel een record voor België.”

Op telpost Averbode Bos & Heide kon men dan weer een feestje bouwen dankzij een laag overvliegende zeearend. De zeearend is de grootste Europese arend, en hoewel hij hier niet broedt of overwintert, kan je hem toch jaarlijks waarnemen. De vogel heeft een totale lengte van 70 tot 92 cm en een enorme vleugelspanwijdte van 200 tot 250 cm. Volwassen vogels hebben een bruin verenkleed, met een lichtere hals en kop en een grote gele snavel. Ze hebben een witte staart en lange, ‘gevingerde’ vleugels. Onvolwassen vogels hebben nog geen lichte kop of witte staart. Na 4 à 5 jaar krijgen de vogels hun volwassen verenkleed.

Geef een reactie