Energiecoöperatie Hageland Stroomt draait nu ook officieel op volle toeren

Ze liggen al een tijdje op het dak van de Hemmekes en dus was het tijd om de 146 zonnepanelen maar ook de bijhorend infrastructuur officieel in te huldigen.

Het burgerinitiatief Hageland Stroomt ontwikkelde het project van De Hemmekes vanuit een brede visie op de inzet van alternatieve energie. De stroom van de zonnepanelen wordt onder meer gebruikt voor een laadpunt voor elektrische wagens. In de onmiddellijke omgeving van Scherpenheuvel-Zichem is daar zeker behoefte aan. Er komt echter niet alleen een laadpunt, er komt ook een elektrische wagen. En ook op dat vlak maken ze bij Hageland Stroomt een verstandige keuze. Het wordt een auto met voldoende laadruimte. Dat is een antwoord op een behoefte die leeft bij de verenigingen van de stad.

Project De Hemmekes is niet alleen ontwikkeld vanuit een brede visie maar ook vanuit een brede basis. De investering wordt gedragen door burgers die willen participeren maar die profiteren ook financieel mee als het project draait en ze kunnen beroep doen op groene energie via Ecopower. De lokale overheid faciliteert het project en stelt het dak van een gemeenschapshuis ter beschikking. Burgers, stadsdiensten en verenigingen profiteren mee via het gebruik van de laadpaal of de elektrische wagen.

Het alternatieve energieproject van De Hemmekes is dus volop in ontwikkeling. Tijd om aan het volgende te beginnen, moeten ze bij Hageland Stroomt gedacht hebben. Aan dat volgende project wordt ondertussen al gewerkt. Het dak van De Egger biedt allicht mogelijkheden om een vergelijkbaar of zelfs een groter project met zonnepanelen uit te bouwen.

Lokale overheid wil projecten blijven faciliteren

Tijdens de officiele opening op zondag 8 september in De Hemmekes lieten burgemeester Manu Claes en schepen van Milieu Nico Bergmans zich alvast positief uit over de intenties van het stadsbestuur om dergelijke projecten ook in de toekomst te faciliteren. “Scherpenheuvel-Zichem is al een groene stad maar we willen ook een moderne duurzame stad worden”, formuleerde Nico Bergmans die intenties. Burgemeester Claes verwees naar de installatie van zonnepanelen op het dak van de kleuterscholen in Testelt en Messelbroek. Hij blikte ook vooruit naar het meerjarenbeleidsplan dat het stadsbestuur zal bekend maken en waar duurzaamheid een belangrijk plaats krijgt.

Geef een reactie