Na vijftig jaar weer tentoonstelling met werk van War Macken

Limes Tamera, de heemkundige vereniging van de Demerstreek, bouwde in de foyer van het cultureel centrum in het Begijnhof, een tentoonstelling op met werk van War Macken. De tentoonstelling werd mogelijk door een samenwerking met de familie van de kunstenaar.

War Macken werd geboren in 1883 en stierf op 3 maart 1970. In de 87 jaar van zijn leven was Macken een bijzonder creatieve kunstenaar. War was samen met zijn broer Jean in feite meubelmaker. Zijn eerste atelier was in de Visserstraat maar daarna verkaste hij naar een erg groot pand in de Koning Albertstraat. Veel Diestenaren lieten hun meubels maken bij War Macken maar toch had hij tijd vrij om te schilderen. De kunstenaar speelde vooral met het licht. Hij schilderde bekende taferelen uit het centrum maar ook de ruimere omgeving van Diest maar steeds met wisselend licht. Het barokke interieur van de begijnhofkerk was zijn favoriete onderwerp maar ook de steegjes en binnenkoeren in die omgeving komen vaak terug in zijn schilderijen.

De laatste overzichtstentoonstelling van het werk van War Macken dateert al van 1968. Meer dan vijftig jaar later heb je dus opnieuw de kans om deze unieke verzameling te bekijken maar je moet je wel haasten. De expo is nog tot 25 augustus iedere dag open van 13.30 tot 20.00 uur.

Geef een reactie