Pure nostalgie tijdens retrokoers Weefberg

De versnellingen worden gestuurd met hendeltjes op de buis. Geen klikpedalen maar lederen riempjes die je moet aantrekken. De kabels van je remmen kletteren lekker niet-aerodynamisch op je kader. Retrokoersen staan bol van nostalgie. Zeker als de deelnemers een wollen trui met nostalgische merken dragen. Sommigen gaan nog verder en conserveren een vintage krullende snor.

Rik van Steenbergen, Rik Van Looy en natuurlijk Eddy, de grootste ooit, zijn nooit ver weg. De Eddy’s waren ook opvallend aanwezig op de Weefberg en als wij het goed begrepen hebben, heeft er zelfs een van hen een van de koersen gewonnen. Niet dat dat zo belangrijk is. De winnaars krijgen weliswaar een trui en een mooi kunstwerkje. Ze mogen zich een jaar lang kampioen van de Weefberg noemen. Maar het gaat om de sfeer. De deelnemers zweten zich vijftig kilometer te pletter. Mannen en vrouwen gemengd, al zijn de vrouwen eerder uitzondering. Onderweg kunnen ze prijzen pakken. Een hele kip, hoorden wij afroepen. Niet levend, voegde de speaker er aan toe. Maar na de race wordt er gepraat. Over retrofietsen, vintage kledij en de zwaarte van het parcours. Een koele pint doet al de pijn vergeten.

Op de Weefberg knopen ze er nog een fantastisch slot aan vast. De ukkies mogen ook een paar rondjes rijden. Sommigen gedreven om te winnen, anderen eerder dromerig, genietend van zoveel enthousiasme van de grote mensen. De Retrokoers van de Weefberg is een spektakelstukje dat een dikke 10 scoort voor sfeer en gezelligheid.


Je ziet hier een aantal foto’s maar klik zeker door naar onze fotopagina met meer dan 200 foto’s over Retrokoers Weefberg.


Geef een reactie