Stadsbestuur wil aan tafel met Golazo maar daar hebben ze allicht een duidelijke visie op de toekomst van de Vijvers

De eigenaar van domein De Vijvers in Averbode, een holding boven een aantal activiteiten gelinkt aan Bob Verbeeck, sloot recent de parking van het domein af en plaatste poorten aan de ingangen ter hoogte van de Dennenlaan, de Sprinkhaanstraat en de Luikse Dreef. Er blijft wel permanent een doorgang voor wandelaars en fietsers. Het gedeelte tussen de abdij en de Sprinkhaanstraat maakt deel uit van het fietsroutenetwerk.

Op Facebook waren de speculaties sindsdien niet uit de lucht en de oude discussie over de niet-uitvoering van het evenementenproject van Verbeeck kwam weer op de proppen.

Afsluiting op strategisch moment

De afsluiting van het domein komt op een zeer vervelend moment. Het toeristisch seizoen komt nu op gang. De ingreep veroorzaakt ook behoorlijk wat problemen.

De parking is onderdeel van het parkeercirculatieplan voor Averbode (parking 4), dat werd uitgewerkt door de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). Een zeer goed geïnformeerde insider twijfelt er aan dat VLM daarover een akkoord zou hebben met de organisatie van Verbeeck. Enigszins vreemd dus, om er dan toch een onderdeel van het parkeerbeleid van te maken.

De bussen die bezoekers aanvoeren voor belevingscentrum ‘Het Moment’ maakten tot nu toe gebruik van de parking van De Vijvers en moeten dus alternatieven zoeken. En ook de ijskarren die via de Dennenlaan naar de Lekdreef willen moeten op zoek naar een alternatief.

Enkel nog open voor eigen activiteiten

Een woordvoerder van Golazo gaf eerder in Het Laatste Nieuws aan dat de verzakkingen in de parking moeten hersteld worden. De eigenaar wil ook komaf maken met het sluikstorten. De parking wordt enkel nog opengesteld als er evenmenten zijn zoals het Sinksenweekend en de Spartacusrun.

Het is enigszins hilarisch dat ze bij Golazo precies die twee evenementen vernoemen. De Spartacusrun is een organisatie van Golazo zelf. Volgend jaar is de aankomst van de Baloise Belgium Tour tijdens het Sinksenweekend in Averbode. Ook dat is een organisatie van de de groep Golazo. Bob Verbeeck is dus wel bereid om de parking open te stellen maar enkel voor zijn eigen evenementen.

Zoethoudertjes

Het stadsbestuur van Scherpenheuvel-Zichem kondigt vandaag aan dat ze onderhandelingen starten met de eigenaar van De Vijvers. De bedoeling is om tijdens piekmomenten in het toeristisch seizoen de parking terug open te stellen voor het publiek. Men wil ook een alternatief zoeken voor de toegangsroute van de ijskarren. De vraag die zich opdringt is waarom Verbeeck deze ingreep precies nu doet. Om de gaten in de grond op te vullen heb je geen poorten nodig. Een tijdelijke afsluiting volstaat. En een intensief gebruikte parking afsluiten om sluikstorten te voorkomen lijkt ook al niet echt efficiënt. Er moeten dus andere redenen zijn dan deze zoethoudertjes.

Andere plannen voor De Vijvers

Misschien wil BoB Verbeeck, jaren nadat zijn ambitieuze plannen voor het domein werden gefnuikt, het spel hard spelen. De grootste tegenstanders van zijn project waren de abdijgemeenschap en Natuurpunt. Die zijn door deze ingreep ook de belangrijkste benadeelden omdat de ontsluiting van het gebied, waar vele miljoenen euro’s werden geïnvesteerd, gehinderd wordt.

Anderzijds gaat een man van dit niveau niet op dergelijke botte manier handelen. Het zou kunnen dat Verbeeck toch andere plannen heeft met De Vijvers. Hij heeft in zijn bedrijvengroep de laatste twee jaar belangrijke veranderingen doorgevoerd. Bob Verbeeck was tot twee jaar geleden alleen eigenaar van Golazo. In 2018 verkocht hij 20% van zijn aandelen aan een consortium van negen zeer invloedrijke figuren. Er zijn weinig specifieke details bekend maar de vroegere topman van Bpost Johnny Thijs, de gewezen CEO van Telenet Duco Sickinghe, Steven Buyse en Michael Lavrysen van investeringsfonds CVC, topman van Woestijnvis Wouter Vandenhaute, de Nederlandse miljardair Robert van der Wallen en Volkert Doeksen van The Carlyle Group zijn alleszins betrokken.

Johnny Thijs is ook de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van Golazo. Hij heeft de reputatie dat hij geen braakliggende dossiers laat verkommeren.

Participatie in Nederlandse sportmarketinggigant

Veel nieuw volk uit Nederland dus en daar is ook een goede reden voor. Golazo nam begin vorig jaar een belang van 50% in de Nederlandse sportmarketinggigant Triple Double. De bedoeling is om samen aan een internationale uitrol van de twee bedrijven te werken.

Is er plaats voor De Vijvers in de uitbreidingsplannen

De groep Golazo is operationeel opgedeeld in verschillend entiteiten die ieder met een specifieke activiteit bezig zijn. Daarnaast heeft Verbeeck een belang in twee trainingscenters van gewezen topsporters. Dat is het wielercentrum Balenberg van Sven Nys en het tenniscentrum van Kim Clijsters in Bree). Verbeeck is verder ook partner in de Tia Hellebaut Academy, een atletiekcoachingproject zonder eigen infrastructuur. Of er een rol is voor De Vijvers en wat die rol precies zal worden in die nieuwe dynamiek van de snelgroeiende groep zal de volgende maanden allicht duidelijk worden.

Geef een reactie