Week van de Korte Keten met meer dan 100 activiteiten

Nog de ganse week vinden er in de provincie Vlaams-Brabant meer dan 100 activiteiten plaats in het kader van de Week van de Korte Keten. Dat gaat van rondleidingen tot proeverijen, markten en zelfs huifkartochten. Je kan alle activiteiten vinden op de website www.weekvandekorteketen.be

De bedoeling van de actie is om de afstand tussen de producent van voeding – vaak is dat een landbouwer – en de consument zo kort mogelijk te maken. Dat heeft een aantal belangrijke voordelen. De producent krijgt een correcte prijs, de consument krijgt een vers en kwalitatief hoogstaand product en het milieu vaart er wel bij omdat er minder transport nodig is.

Melkerhei is Korte Keten Kop

Om producenten aan te moedigen om mee te doen met de Week van de korte Keten organiseerde de provincie Vlaams-Brabant een verkiezing. Melkerhei uit Linter won die en zij mogen zich een jaar lang de Korte Keten Kop noemen. Een ietwat bizarre naam maar het allitereert alleszins lekker.

Martine Kinnart en haar zoon Pieter Arnauts startten in 2017 met Melkerhei. Zij maken zuivelproducten van de melk van 75 Holsteinkoeien op het melkveebedrijf van Gerrit Arnauts rond lopen. Ook de boerderij van de abdij van Averbode houdt dit koeienras.

Martine en Pieter gebruiken geen bewaar- of bindmiddelen in hun productieproces.

De andere vier laureaten zijn: schapenboerderij Het Nijswolkje uit Rillaar, Fruitbedrijf Vanhellemont uit Meensel-Kiezegem, Aardbeien Svelien uit Lennik en zelfplukboerderij PlukPlek uit Ternat.

Gedeputeerde Monique Swinnen maakte vorige vrijdag de uitslag van de verkiezing bekend in schapenboerderij Het Nijswolkje in Rillaar. Dat gebeurde ‘s morgens om 7.30 uur tijdens een live-radiouitzending van radio 2 Vlaams-Brabant. De gedeputeerde had voor koffie en ontbijtkoeken gezorgd.

Geef een reactie