Hayabusa verpulvert wereldrecord en staat op een zucht van een nieuwe wereldtitel

Het palmares van Hayabusa, het topsportteam skydiven van Defensie, oogt al langer impressionant. In hun categorie, de zogenaamde 4-way, winnen ze al enkele jaren alle belangrijke tornooien waar ze aan deel nemen. 4-way is een discipline waar een team van vier skydivers in een tijdsspanne van 35 seconden een reeks opgelegde formaties moeten uitvoeren en ze zo vaak mogelijk herhalen.

Wereldkampioen in alle categorieën

Hayabusa is veelvoudig wereldkampioen in de militaire en de open categorie. Ook indoor winnen ze al jarenlang de belangrijkste tornooien, onder meer de Bodyflight World Challenge in het Engelse Bedford en Windoor in het Spaanse Empuriabrava. In dat Spaanse strandstadje oefent Hayabusa het grootste gedeelte van het jaar ook outdoor omdat de condities er optimaal zijn.

In België staan ze op een eenzame hoogte maar de jongens proberen om hun knowhow door te geven aan andere beloftevolle skydivers.

Arizona Airspeed doet er alles aan om wereldkampioen te worden

Indoor is het Franse Weembi-team uit Lille een belangrijke opponent. Roy Janssen, vroeger nog lid van Hayabusa, is actief bij dat Franse team. Outdoor zijn vooral de Amerikanen van Arizona Airspeed de belangrijkste challengers.

Arizona Airspeed heeft er dit jaar alles aan gedaan om de wereldtitel terug in te pikken van Hayabusa. Het laatste halfjaar hebben de Amerikanen iedere confrontatie met Hayabusa gemeden om te voorkomen dat ze zouden weten op welk niveau Arizona Airspeed zit. Het mythische Australische Gold Coast, waar momenteel het wereldkampioenschap plaats vindt, moet voor de Amerikanen de ultieme bekroning worden van een zeer zwaar doorgedreven voorbereiding.

Verschroeiend begin van de twee topteams

In de eerste van tien ronden haalden de Belgen en de Amerikanen fors uit. Enkel de twee Franse teams Aerodyne Weembi Girls en Aerodyne Realfly bleven enigszins in de buurt. Het Amerikaanse Arizona Airspeed kreeg echter meteen een stevige tik van de jury. Vijf formaties werden afgekeurd waardoor ze meteen tegen een 32-26 achterstand aankeken. In de drie volgende rondes haalden de twee leiders telkens evenveel punten maar in de vijfde ronde kreeg Hayabusa een tik van drie afgekeurde formaties. De Amerikanen kropen zo weer twee punten dichterbij omdat ze zelf ook een afgekeurde formatie moesten incalculeren.

Spectaculair wereldrecord

De zesde ronde was allicht de meest spectaculaire ooit. De Amerikanen zetten een onwaarschijnlijke score van zestig punten neer en grepen daarmee virtueel de leiding. Hayabusa reageerde op een sublieme manier met een score van 62, meteen goed voor een nieuw wereldrecord.

Met nog vier rondes te gaan staat Hayabusa nu zes punten los. Ze hebben een gemiddelde van 31,3 tegen over 30,3 voor de Amerikanen. De excalibur, het zwaard dat de wereldkampioenen mogen meenemen, en dat de afgelopen twee jaar in het Trainingscentrum voor Parachutisten in Schaffen werd bewaard, lijkt daarmee op de terugweg naar België. In principe vinden de laatste rondes vandaag en eventueel morgen nog plaats. Als Hayabusa de lijn doortrekt hebben de plaatselijke politici nog net de tijd om een viering voor te bereiden voor de gemeenteraadsverkiezing van 14 oktober. Ondanks de fenomenale erelijst werden de prestaties van David en Andy Grauwels, Dennis Praet, Jeroen Nollet en Luc van Britsom de vorige jaren enkel gewaardeerd tijdens de jaarlijkse kampioenenviering. Deze internationaal hoog gewaardeerde topatleten verdienen het om extra in de kijker geplaatst te worden. Deken Felix van Meerbergen zal ongetwijfeld de klokken luiden voor een hemelse prestatie van de Belgische skydiveformatie.

De fenomenale prestatie van Hayabusa in de zesde ronde

De zesde ronde van Hayabusa vergeleken met Arizona Airspeed

Jeroen Nollet maakte dit mooie sfeerfilmpje over het nieuwe wereldrecord

Geef een reactie