Symbolische slotviering in kerk van Poelske

Deken Felix Van Meerbergen vroeg vorige zondag vergiffenis aan de mensen in de parochie van Sint-Jan Berchmans.  De deken leidde, samen met pastoor Jef Busschots en de Poolse priester Bogumil, de laatste viering in de parochiekerk van de legendarische pastoor Poels. De kerk wordt deze week volledig ontmanteld en daarna afgebroken. Het gebouw maakt plaats voor een nieuw dagcentrum van Home Martine Van Camp. Er komen ook zes studio’s voor begeleid wonen, een vergaderruimte en een atelier waar de gasten van het dagcentrum creatief aan de slag kunnen.

Onderdanigheid

Het siert deken Van Meerbergen dat hij zich onderdanig en kwetsbaar opstelt. Pastoor Poels was een mythisch man die, vaak tegen de gevestigde instituten in, zijn parochie een heel eigen ziel gaf. Zijn huis van geloof afbreken is geen gemakkelijke opdracht.

“Een kerk onttrekken aan de eredienst, een kerk sluiten dus, kruipt in je kleren als priester”, zegt deken Van Meerbergen. “ We deden het met velen. Met al die getrouwen, nog enkelen van het begin, met mensen uit de brede gemeenschap. Ik ben emotioneel moe. Ik vraag vergiffenis aan de mensen van de parochie van pastoor Poels. En ik neem ook alle verantwoordelijkheid over deze beslissing. Maar we durven hopen dat het project dat deze wijk en deze site van pastoor Poels een goede keuze is. Een die in het verlengde loopt van een halve eeuw kerk maken met mensen. Dat er een ‘huis Poels’ komt waar volwassen medemensen met een beperking onderdak vinden sluit naadloos aan bij de droom van die jonge leraar priester uit Erps Kwerps Jozef Poels.”

Symbolische slotviering

De slotviering zat vol met symboliek. Het orgel van de kerk wordt overgedragen aan de Poolse Sint-Jan Berchmansparochie. Vandaar ook de aanwezigheid van priester Bogumil.  De kruisweg gaat terug naar de kerk van Kaggevinne. Daar kwam hij oorspronkelijk ook vandaan. Het opvallende beeld van Sint-Jan Berchmans verhuist naar de Sint-Sulpitiuskerk. Die kerk kreeg recent een nevenbestemming als museum voor religieus erfgoed. Dit voor Diest symbolische beeld mag daar een ereplaats krijgen. Burgemeester Jan Laurys en directeur van Home Martine Van Camp Erik Peirelinck namen het woord. Jan Laurys is aan zijn laatste maanden bezig als burgemeester van Diest. Ook hij neemt dus afscheid. Erik Peirelinck moet ervoor zorgen dat het nieuwe dagcentrum Home Poelske, de wijk een nieuw elan van solidariteit en verbondenheid zal geven.

Poelske was een priester avant la lettre. Hij zorgde voor verbreding en openheid van de kerk, lang voor dat een nieuwe trend werd. Vorige zondag waren Carlo, Clara en Esther de misdienaars. Zij behoren tot de Italiaanse familie van de Johannes 23 gemeenschap die zich in Diest vestigde. Zij staan symbool voor de verbreding die pastoor Poels op zijn geheel eigen wijze altijd gepredikt heeft.

Foto’s van Rudi en Maria Ramaekers-Everaert met dank aan deken Van Meerbergen 

One comment

Geef een reactie