Roemeniëcomité nu ook met truck naar Apold

Na de val van het Ceaucescuregime in Roemenië sloot de stad Diest het dorpje Apold in Transsylvanië in de armen. In 1990 vertrok een kleine delegatie van vijf mensen naar het Roemeense dorp. Het was de start van een jaarlijks terugkerende hulpexpeditie.

Ook dit jaar vertrekt opnieuw een team van twintig vrijwilligers naar Apold. De expeditie is ingepland van 3 september tot en met 15 september. Deken Felix Van Meerbergen maakt deel uit van dat team.

Truck opent extra mogelijkheden

De ploeg van het Roemeniëcomité neemt heel wat hulpgoederen mee en dat gebeurt dit jaar niet alleen met het vliegtuig. Zaakvoerder van Diestse Taxi Lorenzo Seys en zijn echtgenote Joke krijgen, via Mercedes VDH groep, een trekker van Mercedes ter beschikking. De transportfirma MVITRA hangt daar een stevige oplegger van 20 ton achter en dat opent heel wat extra mogelijkheden. Voor Lorenzo en Joke heeft de expeditie een charmant accent. In 2010 ging het koppel ook mee naar Apold en toen was dat hun huwelijksreis.

Naast de steun van Mercedes en MVITRA is de hulp van Connect Group erg belangrijk. Zij hebben een vestiging in Roemenië en ze zorgen tweemaal per jaar voor het transport van vijf paletten goederen van Kampenhout naar Apold.

Schoolmateriaal van Weyel Van Erum

De truck van Mercedes laat toe om extra materiaal mee te nemen naar Apold. De firma Vanerum Belgium had een stevige voorraad schoolmateriaal ter beschikking. Ze leveren onder meer 132 stoelen en 45 kinderstoelen, 4 bureelkasten, 62  tweepersoonsschoolbanken, 8 tekentafels en 29 plooistoelen.

Brandweer doet ernstige inspanning

De grootste verrassing kwam van brandweerzone Vlaams-Brabant Oost. Bevelhebbers Koen Bosmans en Eric Valgaeren van post Diest stellen interventiekledij, reddingsmateriaal, spreiding-, snij en vijzelapparatuurvan Holmatro en een Rosenbauer aanzuigpomp op aanhangwagen ter beschikking. “We hadden vernomen dat de gemeentebesturen in Roemenië een primaire vorm van brandweerdienst moeten inrichten”, zegt coördinator Nand Reniers. “Dat materiaal was dus uiterst welkom.”

Extra zorg voor de paarden

In de regio waar Apold ligt, zijn paard en kar nog een veelgebruikt vervoermiddel. Het werk van de smid die ieder jaar meegaat, is dan ook cruciaal. Er gaan zo’n 400 kilogram hoefijzers en hoefnagels mee op transport. Die worden ter plaatse verdeeld onder de eigenaars van een paard.

Vaste routine en specifieke projecten

De ploeg van het Roemeniëcomité heeft in al die jaren een vaste routine opgebouwd. De verdeling van zaden, de organisatie van hygiëne- en schoolpakketten, de hoefijzers, de bedeling van medicatie en voeding zijn de jaarlijks weerkerende opdrachten. Er zijn ieder jaar ook een aantal specifieke projecten. Dit jaar zullen vooral de schooltjes en de bushokjes worden aangepakt. Verder loopt er ook een project om een aantal jongeren te vormen als monitor. Dat laat toe om jeugdbewegingen te starten en de sportinfrastructuur wat gerichter te gebruiken.

Ondernemers steunen zending

De zending van het comité kan op heel wat steun van ondernemers en vrijwilligersorganisaties uit de regio rekenen. Troetels uit Diest levert een pakket dierenvoeding, Brico Diest geeft boor- en schuurmachines en verfmateriaal mee. De Breisterren en Moeders voor Moeders hebben kledij en sanitaire spulletjes klaar. Verder ondersteunen ook Delhaize Diest, Carrefour Diest, een aantal apotheken van Multipharma, café’s De Zwaan, De Kaai, The Garage, De Badmeester en Goegedacht en toneelvereniging de Vierde Wand de werking van het comité. Het stadsbestuur zorgt voor een belangrijke logistieke steun.

In totaal vertrekt er voor 17.500 euro aan hulpgoederen naar Apold. De vrijwilligers van het comité betalen hun reis- en verblijfskosten zelf. Voor de ganse groep lopen die kosten op tot 8715 euro.


Je kan de werking van het Roemeniëcomité zelf ook ondersteunen door een storting op hun rekeningnummer BE 37 0682 1553 4128


DSC_6056DSC_6052

Geef een reactie