Special Operations Regiment geeft paracommando’s nieuwe en actieve toekomst

Op 3 juli werden het 3de Bataljon Parachutisten, het 2de Bataljon Commando’s, hun opleidingscentra waaronder Schaffen en de Special Forces Group omgevormd tot een nieuwe eenheid, het Special Operations Regiment (SOR). Die omvorming lijkt het vroegere Regiment Paracommando opnieuw haar eigenheid terug te geven.

Ook de 6de Groep Communicatie- en Informatiesystemen (6 Gp CIS) worden in het nieuwe regiment geïntegreerd voor de communicatie-ondersteuning. Volgens kolonel Vincent Descheemaeker, commandant van het regiment, zal het SOR meer personeel krijgen en elke eenheid krijgt een specifieke heroriëntatie die gericht is op het uitvoeren van speciale operaties.

Gevoelige acties

Speciale operaties zijn militaire activiteiten die uitgevoerd worden door speciaal georganiseerde en uitgeruste eenheden. Ze maken gebruik van bijzondere tactieken, technieken en inzetmethodes om gevoelige acties uit te voeren, zoals het vergaren van informatie, aansturen van precisiebombardementen of het bevrijden van gijzelaars in het buitenland. “De opdracht die ons leger op vraag van de internationale coalitie in Irak tegen IS uitvoert, past bijvoorbeeld in dat kader”, zegt minister Steven Vandeput (N-VA). “Iraakse troepen worden door ons opgeleid en ondersteund, zodat ze zelf kunnen instaan voor de veiligheid in hun land.”

Navo vragende partij

De oprichting van het SOR geeft een antwoord op de vraag van de NAVO om meer troepen ter beschikking te kunnen stellen die in staat zijn om speciale operaties uit te voeren. “Het is zo goed als zeker dat het regiment permanent zal worden ingezet”, gaat kolonel Descheemaeker verder. “Het is inderdaad de bedoeling dat het regiment zo operationeel mogelijk is, daarom is het ook nodig om nieuw materiaal te vkrijgen.” Tijdens de plechtigheid naar aanleiding van de opstart van SOR werd een deel van dat nieuwe materieel ondertussen reeds voorgesteld: het FOX Rapid Reaction Vehicle, een licht tactisch voertuig dat vanaf januari 2019 operationeel zal zijn.

Onder de film staan nog een reeks foto’s van de plechtigheid

Deze slideshow vereist JavaScript.

Geef een reactie