Update | Burgemeester Claes verbiedt alle open vuren op het grondgebied

Update: Niet alleen in Scherpenheuvel-Zichem kondigt de burgemeester een volledig verbod op open vuur op. Ook in Bekkevoort neemt Hans Vandenberg dezelfde maatregel. De twee burgemeesters gebruiken daarvoor ongeveer dezelfde tekst. Allicht is de maatregel dus opgelegd en mogen we ook in andere steden en gemeenten een verbod verwachten.


De aanhoudende droogte veroorzaakt brandgevaar. Burgemeester Manu Claes (CD&V) heeft daarom beslist een verbod op het houden van kampvuren en alle andere open vuren in te stellen op het grondgebied van Scherpenheuvel-Zichem. Dit verbod gaat in op woensdag 4 juli 2018.

Op verschillende plaatsen in de gemeente zijn kampen van jeugdbewegingen. Zij organiseren traditioneel  een kampvuur als afsluiter. Ter vrijwaring van de openbare orde, meer bepaald de openbare veiligheid en openbare gezondheid, wordt een verbod op het houden van kampvuren en alle andere open vuren ingesteld op het grondgebied van de stad Scherpenheuvel-Zichem.

Ook brandkorven vallen onder het begrip open vuren. De barbecue is de enige uitzondering. Deze beslissing geldt tot het einde van de droogteperiode.

Brandfase rood voor bos- en natuurgebieden, ook het Merode-gebied.

Het is extreem droog en brandgevaarlijk in de bos- en natuurgebieden. Om veiligheidsredenen wordt de toegang tot het gebied afgeraden. Het Agentschap Natuur en Bos heeft dan ook code rood ingesteld voor de bos- en natuurgebieden.

Volgende richtlijnen zijn van kracht: verboden te roken, verboden vuur te maken en kinderen mogen enkel onder begeleiding in het gebied.

Voor Scherpenheuvel-Zichem heeft dit betrekking op het Merode-gebied, meer bepaald Averbode Bos en Heide. Deze richtlijnen worden door middel van bordjes uitgehangen aan de toegang tot het gebied.

 

 

Geef een reactie