Kiwanis steunt uitstap van anderstalige leerlingen KSDiest

De OKAN-klas van KSD maakt een uitstap naar Oostende. Dat wordt mogelijk gemaakt met de financiële steun van Kiwanis Diest. Het OKAN-team gebruikt de uitstap om de leerlingen extra vaardigheden mee te geven.

Intensief taalbad

Scholengroep KSD in Diest startte vorig jaar een zogenaamde OKAN-afdeling op. Dat is een klas waar migrantenkinderen in de eerste plaats Nederlands leren maar ook een aanzet krijgen om zich beter en sneller te integreren in onze maatschappij. “OKAN staat voor de Onthaalklas voor Anderstalige Nieuwkomers”, zegt leraar Jan Enkels. “We ontvangen nieuwkomers tussen 12 en 18 jaar en geven hen gedurende ongeveer een jaar een taalbad. De kennis van de taal blijft een cruciale vaardigheid. Op die manier kunnen ze zo snel mogelijk aansluiten bij het regulier onderwijs.”

Uitstap naar zee wordt opstap naar snellere integratie

De OKAN-afdeling van KSDiest is ondertussen al twee jaar actief en telt op dit ogenblik een vijftigtal leerlingen uit 23 verschillende landen. Volgende week dinsdag, 19 juni, gaan ze samen op uitstap naar Oostende. Veel van hen hebben de zee nog nooit gezien. Anderen hebben er, als vluchteling,  slechte ervaringen mee. Het OKAN-team gebruikte de uitstap om hun leerlingen extra vaardigheden bij te brengen. Ze leerden hoe ze een uitstap met de trein kunnen plannen, hadden het over Oostende en de geografie van ons land, fantaseerden over de zee en knutselden vliegers. Dat laatste was zeer bijzonder. Vliegers zijn zeer populair in het Midden-Oosten en de jongeren uit die regio’s hadden dus wel wat ervaringen om te delen met hun leeftijdsgenoten.

Kiwanis zorgt voor financiële steun

Reizen kost echter geld en veel OKAN-studenten komen uit minder begoede gezinnen. Serviceclub Kiwanis Mosterdpot Diest springt echter bij. Zij betalen de treinreis en ze hebben ook een budget om wat toffe activiteiten te doen met de leerlingen. Met deze sponsoractie brengt Kiwanis Diest Mosterdpot hun centrale slogan ‘Serving the children of the world’ in de praktijk. De Diestse OKAN-leerlingen komen uit alle hoeken van de wereld en hun noden zijn vaak groot. De actie maakt ook duidelijk dat de serviceclubs in Diest mee zijn met de tijdsgeest. Ze spelen in op actuele maatschappelijke problemen en ze activeren hun financiële reserves in functie van duidelijke en acute noden.

Creatieve aanpak

Het OKAN-team van scholengroep KSD pakt wel vaker uit met creatieve initiatieven. In januari nodigden ze bijvoorbeeld de bekende Iraans-Nederlandse schrijver Kader Abdolah uit. Hij schreef onder meer de bestseller Het huis van de moskee. De leerlingen werkten een ganse dag rond integratie met de schrijver, die vroeger zelf op de vlucht ging voor het regime van de ayatolla’s in Iran.

Geef een reactie