215.000 euro subsidie voor laatste werken aan Poort Averbode

Het plattelandsproject de Merode maakt werk van de economische en toeristische ontwikkeling van de streek tussen de abdijen van Averbode en Tongerlo. Onthaalzones zorgen ervoor dat bezoekers in een aangename omgeving kunnen toekomen en de nodige informatie vinden om hun bezoek aan de streek aan te vatten. In 2015 openden de projectpartners reeds de poort van Gerhagen (Tessenderlo), in 2017 was het de beurt aan de centraal gelegen poort Averbode. Nu wordt de onthaalzone rond de abdij van Averbode afgewerkt. Zo krijgt het Mariapark een opfrisbeurt, wordt de historische walgracht zichtbaar gemaakt en de Kroningskapel gerestaureerd. Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, heeft hiervoor een subsidie van 214.272 euro goedgekeurd.

Religieus wandelpark

Voor het Mariapark wordt teruggegrepen naar de historische invulling, waar zowel religie als recreatie centraal stonden. Het park krijgt dus opnieuw een invulling als religieus wandelpark. De historische parkelementen worden hersteld of vernieuwd, er worden aanplantingen voorzien. De blikvanger wordt een nieuwe toegang vanaf de parking Uitgeverijplein en het belevingscentrum het Moment.  Bezoekers kunnen in alle rust en comfort van de parking naar het binnenplein van de abdij wandelen via het Mariapark.

Walgracht opnieuw open

De afbraak van een aantal gebouwen voor de realisatie van het Belevingscentrum, creëerde ruimte voor het herstel van het authentieke karakter van de site. De historische walgracht, die nog amper zichtbaar was, verschijnt opnieuw in het landschap. Door een deel van de gracht opnieuw uit te graven en te verbinden met het nog bestaande noordelijke stuk, komt de walgracht opnieuw prominent in beeld. Het plaatsen van kleibentonietmatten garandeert de waterstand. Een blinde gevel gaat op in de omgeving door het aanplanten van klimplanten.

Kroningskapel wordt oriëntatiepunt

De site van de Kroningskapel werd, samen met de omgeving van de Heilige Kruiskapel, eerder opgewaardeerd.  Door de heraanleg van de Kroningsdreef en door de aanleg van een monumentale trap naar de Kroningskapel werd de kapel hersteld in haar oorspronkelijke betekenis als ‘landmark’ of oriëntatiepunt. De Kroningskapel zelf is echter aan restauratie toe. Het vernieuwen van het dak, het opvoegen van de gevels en het herstellen van de smeedijzeren hekken stelt de toekomst van de kapel veilig.

Joke Schauvliege: “Op de grens van het Hageland en de Kempen vormt de abdij van Averbode een zeer geliefde, historische en religieuze trekpleister. De Vlaamse overheid wil de site opwaarderen tot een modern uitgeruste onthaalzone voor de vele bezoekers die komen genieten van de stilte en de rust rondom de abdij. Om de vele toeristen en gebruikers beter te begeleiden, komen er nog info- en verbodsborden, evenals houtwallen en aanplantingen ter versterking van het aanwezige bos- en groenareaal.”

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.