Drie vrouwelijke ex-para’s komen stichter Blondeel groeten

Keep The Spirit Alive (KTSA), de vereniging die de band tussen het eerste bataljon para en de stad Diest blijft koesteren, herdenkt ieder jaar de stichter van het regiment, kolonel Edouard Blondeel. Vorige zaterdag waren er een paar speciale aanwezigen tijdens die plechtigheid. Sonja Florkin, Annique van Hecke en Yolande Van Hulsen zijn 3 van de 25 dames die ooit hun rode of groene muts hebben gehaald. Tijdens de zomer van 1976 ontvangt het regiment  voor de eerste keer vrouwen als kandidaat para-commando. De meeste van hen behalen hun A-brevet Parachutist nog in hetzelfde jaar en voltooien hun opleiding met het A-brevet Commando in mei 1977. Zij zullen de eerste maar meteen ook de enige vrouwelijke paracommando’s zijn, die België ooit gehad heeft.

In Schaffen worden een deel van de dames ingeschakeld in de zaal waar de valschermen geplooid worden. In 1978 wordt het regiment ingezet voor de bevrijding van bijna 3000 burgers in Kolwezi in de Congolese provincie Shaba. Een aantal van de dames staat gepakt en gezakt klaar om mee te vertrekken. Uiteindelijk mogen ze echter niet mee. Dat was de reden voor een aantal onder hen, om te kappen met hun loopbaan als para-commando.

 

Geef een reactie