Diest vergroent begraafplaatsen in centrum en Schaffen-Vleugt

De stad Diest vergroende haar begraafplaatsen in het centrum en in Schaffen-Vleugt, met steun van de provincie Vlaams-Brabant. Diest wil van haar begraafplaatsen groene oases maken die zorgen voor meer biodiversiteit in de stad. Bovendien creëert het stadsbestuur zo aangename plekken waar nabestaanden afscheid kunnen nemen en tot rust kunnen komen.

De begraafplaatsen van Diest-centrum en Schaffen-Vleugt zijn als eerste aan de beurt.‘We beslisten om het groenonderhoud van onze begraafplaatsen milieuvriendelijker te maken. Zo verloopt het groenonderhoud er voortaan zonder pesticiden en worden er streekeigen planten aangeplant die bijen en vlinders aantrekken. Dat betekent niet alleen meer kleur, maar het komt ook de biodiversiteit ten goede’, zegt Gaby Feyaerts (DDS), schepen voor begraafplaatsen van Diest.‘Voor dit natuurproject kreeg de stad Diest een subsidie van 10.000 euro van de provincie Vlaams-Brabant. We sporen gemeenten met subsidies aan om hun begraafplaatsen groen te kleuren en de natuur zo dichterbij de Vlaams-Brabander te brengen in het dichtbebouwde Vlaams-Brabant’, zegt Tie Roefs (Groen), gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. ‘Al die kleine groene oases in de stad brengen ons niet alleen tot rust en zijn goed voor onze gezondheid, het zijn ook stapstenen voor planten en dieren naar grotere natuurgebieden. Bovendien beschermen we ons met natuurlijke inrichtingen, hoe klein ook, tegen de gevolgen van de klimaatverandering zoals overstromingen’.

In november 2016 startte vzw De Vlaspit met de eerste aanplantingen. Voor het aanplanten van bloembollen in de strooiweide werd samengewerkt met vrijwilligers van het psychiatrisch ziekenhuis.Parallel nam de stad Diest het kerkhof van Schaffen- Vleugt onder handen.
De aanpak in Diest-centrum en Schaffen- Vleugt zal als leidraad fungeren voor de vergroening van de kerkhoven van Schaffen- Dorp, Molenstede en Kaggevinne.

De provincie stelde ook een inspiratiegids op voor groenere begraafplaatsen

groenebegraafplaatsen2

Geef een reactie