Mooi eerbetoon van Guy Swinnen voor overleden gitaarlegende Sus Exelmans

Guy Swinnen noemde hem deze week een gitaarlegende op zijn Facebookpagina. Volledig terecht! Als er iemand in de regio die titel verdient is het zeker Sus Exelmans. Een minzame mens die samenleefde met zijn gitaren en zowat alle knepen van zijn favoriete instrument beheerste. Sus verdween vorig weekend en enkele dagen later werd zijn lichaam gevonden in de omgeving van het begijnhof. Sus Exelmans werd 78 jaar.

Guy Swinnen deelde ook een paar mooie anekdotes over Sus. Na een optreden in het atheneum van Diest kwam Sus Exelmans naar Guy om hem een compliment te geven. “Goed optreden”, zei hij, “maar ge moet uw gitaar eens afstellen.” Het typeert de man. Hij zou nooit iemand negatief benaderen.

Sus speelde ook een belangrijke rol bij de opname van So called friends, het eerste singeltje van The Scabs. Dat werd ingeblikt in de piepkleine studio van Dikke John boven café Oud Diest. Sus probeerde er op dat moment het maximum uit te halen uit respect voor de branie van vier jonge gasten die het lef hadden om een single in eigen beheer op te nemen. Dat kostte echter tijd want de vier jonge punkers waren nog niet meteen bijzonder bedreven op hun instrument. Het moet enigszins op het zenuwgestel van Dikke John gewerkt hebben wat tot enige discussie leidde met Sus. Guy Swinnen noemt het een moment dat hij nooit zal vergeten.

Wat weinigen weten is dat de Sus tijdens zijn legerdienst ook para geweest is in Diest. Conservator van de citadel en ex-para Kris Van Bulck bevestigt dat maar het is niet helemaal duidelijk of hij dat deed als milicien, als KRO of als KROO.

Wie Sus een laatste groet wil brengen kan dat doen op dinsdag 14 november van 19 tot 20 uur in het rouwcentrum Julis, Vervoortstraat 11 Diest.

De foto’s in dit artikel zijn van Luc Swinnen. Het zijn allicht de laatste foto’s die van Sus Exelmans gemaakt zijn.

Geef een reactie