Minister Gwendolyn Rutten kan cruciale rol spelen in stikstofproblematiek

Burgemeester van Aarschot Gwendolyn Rutten wordt de nieuwe Vlaamse minister van binnenlands bestuur. Dat werd dinsdagavond ook officieel bekend gemaakt door voorzitter van Open VLD Tom Ongena tijdens een persmoment in het Vlaams parlement. Twee weken geleden had Gwendolyn Rutten de deuren van de nationale politiek nog bikkelhard dicht gegooid nadat ze de functie als minister van justitie aan Paul Van Tigchelt moest laten. Door nu toch de functie van Bart Somers over te nemen moet burgemeester Rutten een zeer moeilijke bocht nemen maar er is een zeer valabele reden voor die beslissing. Vlaanderen moet zo snel mogelijk een duidelijke strategie uittekenen voor de stikstofproblematiek. Momenteel zit de discussie daarover in een impasse en dat bedreigt de toekomst van duizenden boeren en ondernemers maar ook van belangrijke economische ontwikkelingspolen zoals de haven van Antwerpen en de luchthaven van Zaventem. Gwendolyn Rutten is de laatste jaren uitgegroeid tot een autoriteit terzake met een goed onderbouwde mening over de stikstofproblematiek. Het valt op dat ze daarover gerespecteerd wordt door een aantal stakeholders met tegengestelde belangen. Gwendolyn Rutten is verder ook bekend als iemand die een imponerende dossierkennis opbouwt over de thema’s waar ze zich in vast bijt en dat onderstreept ze zeker in het kader van stikstof.

Enkele weken geleden was Gwendolyn Rutten nog te gast bij De Afspraak op Canvas. Ze zette daar haar standpunt over het bijzonder delicate stikstofdossier nog even op scherp. Burgemeester Rutten pleit ervoor om de positie van de kwetsbare Natura 2000 te herevalueren in het kader van de klimaatopwarming en de actuele wetenschappelijke inzichten. Die zijn immers compleet anders dan in 2001 toen de gebieden werden vastgelegd. Ze wil ook overleg met Europa over de specifieke situatie van het dichtbevolkte Vlaanderen. De Europese regelgeving houdt namelijk geen rekening met dat aspect. Verder pleit de nieuwe Vlaamse minister voor veel grondiger wetgevend werk. De Raad van State gaf onlangs een negatief advies over het voorstel van stikstofdecreet. Dat advies is niet bindend maar als de decreetgever er geen rekening mee houdt, kan dat later een argument worden voor de betwisting ervan bij het Grondwettelijk Hof. Veel gereputeerde juristen zijn het erover eens dat het stikstofdecreet niet meteen robuust juridisch werk is.

De burgemeester van Aarschot legt woensdag al de eed af als minister in het Vlaamse parlement. Het wordt dan uitkijken naar de gemeenteraadsvergadering van donderdag 9 november in Aarschot. De agenda van die vergadering was bijzonder pover maar door deze plotse omwenteling kan het alsnog wat extra pigment krijgen. Allicht heeft de benoeming van de burgemeester van Aarschot tot vice-premier van Vlaanderen ook impact op de samenstelling van het bestuur in Aarschot.

Geef een reactie