OH Leuven investeert in slim systeem met herbruikbare bekers

Wegwerpbekers zijn niet meer toegelaten tijdens evenementen, ook niet bij voetbalwedstrijden. Voetbalclub OH Leuven en AB-InBev investeren daarom in afwasbare en herbruikbare bekers. Die bekers worden slechts 1 keer per wedstrijd gebruikt omwille van hygiënische redenen. Ze hebben elk ook een unieke QR-code waarmee je de ploegopstelling al vrij vroeg voor de wedstrijd kan aflezen. Na de wedstrijd kan je met die code de man van de match mee kiezen. Tegelijkertijd is die verkiezing een spelelement om de supporters te motiveren om zoveel mogelijk bekers terug te brengen. Wie dat niet doet is overigens de waarborg van 1 euro kwijt. Je kan daar ook bewust afstand van doen. De euro gaat dan naar de community werking van de club.

De club spaart met de herbruikbare bekers per wedstrijd zo’n 120 kg afval uit. ​

​De investering heeft niet alleen een belangrijke circulaire impact maar het bevordert ook de sociale tewerkstelling. Daags na de wedstrijd komen de medewerkers van maatwerkbedrijf AMAB de beker in het stadion van OH Leuven halen om ze in de wasstraat in Asse professioneel te reinigen. Die wasstraat kan tot 50.000 bekers per dag wassen. De capaciteit volstaat ruimschoots om iedereen van propere bekers te voorzien bij elke topmatch van OH Leuven. Een gemiddelde wedstrijd is goed voor 15.000 bekers.
Deze hoogtechnologische wasstraat krijgt alle bekers volledig proper en droog. De bekers moeten binnen de 48 uur gereinigd worden om schimmelvorming tegen te gaan. Ze worden gereinigd aan 80°C, goed om alle vuilrestjes weg te krijgen. Het project heeft op die manier een positieve impact op sociale tewerkstelling. Op een gemiddelde dag bemannen vier tot vijf medewerkers de wasstraat, op piekmomenten zijn er dat al snel acht. De medewerkers bemannen niet alleen de wasstraat, ze verzorgen ook het transport. Op termijn zal het post match team de dag na de wedstrijd alle weesbekers verzamelen, zodat er zo weinig mogelijk bekers verloren gaan. Samen met OH Leuven zoeken ze momenteel uit hoe ze dit het best organiseren.

​​Om de inzameling van de herbruikbare bekers te perfectioneren werd een beroep gedaan op het Leuvense ingenieursbedrijf Comate en de KU Leuven. ​Comate onderzoekt het gebruik van ergonomisch verantwoorde en demonteerbare karren op wieltjes, die AMAB dan op een industriële manier kan reinigen. Ze moeten de logge en zware inzamelbakken vervangen. ​

​De provincie Vlaams-Brabant daagde een team studenten van de KU Leuven Research & Development uit om een manier te vinden om supporters extra te motiveren hun bekers in te leveren. De studenten ontwikkelden inleverpunten met een ingebouwd spelelement, waarbij de supporters eventueel hun ‘man van de match’ kunnen kiezen als ze hun beker inleveren. Het idee wordt nu verder uitgewerkt.

Het project van voetbalclub OH Leuven en maatwerkbedrijf AMAB kan rekenen op een provinciale subsidie van 36.000 euro voor sociaal ondernemerschap.

Geef een reactie