Backstage PKP23 wordt met binnenschepen aangevoerd – 10 vrachtwagens minder op de weg

De 36ste editie van Pukkelpop komt eraan en dat is ieder jaar opnieuw een gigantische logistieke operatie. De organisatoren proberen om bij de opbouw van het festival rekening te houden met de ecologische voetafdruk. Door de ligging van de festivalweide vlakbij de haven van Genk gebeurt een deel van het transport via de Vlaamse Waterweg. Onder meer de containers voor de backstage worden met een binnenschip vervoerd. Daardoor bollen er minstens tien vrachtwagens minder door de Limburgse bossen in de omgeving van Kiewit.

In 2015 maakte Pukkelpop voor de eerste keer gebruik van de binnenvaart voor het transporteren van backstagemateriaal, in 2016 werd overgeschakeld op containers, in 2017 vervoerden ze het hoofdpodium en sinds 2018 ging het om decoratieve containers.

De units worden via kaai 524 van Euroports in Antwerpen op het binnenschip geladen richting Genk. Na lossing op de kade van Haven Genk, kunnen de units snel en efficiënt naar de festivalweide in Kiewit vervoerd worden. Enkel de ‘last mile’ naar Kiewit wordt dus afgelegd per vrachtwagen. 

De Vlaamse Waterweg hoopt dat het voorbeeld van Pukkelpop andere bedrijven kan overtuigen van transport via de waterweg en door de verduurzaming van dat transport te faciliteren en te ondersteunen. Door te kiezen voor binnenvaart kunnen bedrijven niet alleen aanzienlijke CO₂-reductie realiseren, maar vaak ook kosten besparen. Binnenvaart helpt klanten om vertragingen op terminals en files onderweg te vermijden, wat de efficiëntie van hun logistieke processen ten goede komt.

Het goederenvervoer zal tegen 2040 met maar liefst 30 procent groeien. Deze evolutie zorgt voor logistieke uitdagingen zoals files op de weg en verhoogde uitstootwaarden die niet in lijn liggen met de ecologische doelstellingen van Vlaanderen, België en Europa. Het alternatief met onder meer het vervoer via de binnenscheepvaart is dus echt wel een imperatief.

Geef een reactie