Jazz en Roots in het Park geven tricolore feestje internationaal pigment

Aan de vooravond van de nationale feestdag gaat het stadspark van Aarschot al enkele jaren in Jazzmodus. De dag erna, op vrijdag 21 juli geven de teams van CC Het Gasthuis en bookingsagency Rootstown het tricolore feestje een internationaal accent met groepen uit België, Italië en Argentinië en een afterparty met een Poolse band.

Jazz in het Park start op donderdagavond met het BAMtrio. Die groep speelde eerder al in de Playoff Sportsbar in Aarschot. BAMtrio zijn drie steengoeie muzikanten uit Wallonië die een repertoire hebben opgebouwd rond een Hammond orgel. Dat orgel is een merkwaardig stukje technologie dat aanvankelijk diende om klokken elektronisch te sturen. De motor van dat sturingsmechanisme maakte een dusdanig specifieke toon dat ingenieur Laurens Hammond het liet evolueren naar een orgel dat een goedkoop alternatief was voor de pijporgels in kerken.
Hammond orgels waren oorspronkelijk onlosmakelijk gebonden aan de legendarische Leslie box maar de evolutie van de technologie heeft ook die band doorgeknipt.

We kunnen de klank van het Hammond orgel nog het beste duiden met een verwijzing naar de all time hit A Wither Shade of Pale van Procol Harum. Matthew Fisher draagt de muzikale ontwikkelingslijn van dat nummer met een Hammond M-102.

Na BAMtrio klimt Albert Vila op de kiosk van het stadspark. Vila is een superieure gitarist die de hoogst gereputeerde opleidingen volgde in Barcelona, Amsterdam en New York. In Aarschot krijgt hij Jasen Weaver uit New Orleans op bas en Oscar Georges uit Frankrijk op drums aan zijn zijde. Verwacht geen pure jazzperformance van dit trio. Albert Vila werkte de laatste jaren aan het project Levity dat dit jaar wordt gereleased bij het Belgische label Hypnote Records en het Japanse Mocloud Records. Allicht wordt dat de muzikale leidraad voor Jazz in het park.

Op de nationale feestdag openen drie Belgische groepen het parkfestival Roots in het Park. Dat zijn Brulaap, Kit & Caboodle en Steve Leon & The Accusations

Brulaap is het one man band project van Bert Liesens. Blues met een randje punk maar wel steengoed.

Bij Kit & Caboodle bestaat de kans dat het park vlotjes uit de cowboyhoed gaat want de appalachian deuntjes van deze prettig gestoorde bende nodigen uit om ten dans te trekken.

Steve Leon & The Accusations dan. Country combineren met new wave en indie…faut le faire. Zij doen het!

Na het Belgische luik van Roots in het Park is het podium voor een straffe Italiaanse one woman blues band Elli De Mon. Elli bracht dit jaar het boeiende project Countin The Blues uit. Allicht is dat de ontwikkelingslijn van haar set in Aarschot.

Angry Zeta sluit het festival af maar hou je best vast aan de takken van de bomen in het park. Deze wervelwind van alternatieve punkrock zet een blok Argentijns geïnspireerde muziek neer waar geen mens het stil bij houdt.

Op adem komen kan daarna nog in ‘t Verlof, ondertussen zowat de muziekkroeg van Aarschot. Somethingski, het trio van de Poolse multi-instrumentalist Nikodem Soszyński sluit daar de nationale feestdag af met een mix van folk, rock en zelfs Pools geïnspireerde popmuziek.

20 juli vanaf 18.00 | Jazz in het Park | Stadspark Aarschot

21 juli vanaf 13.00 uur | Roots in het Park | Stadspark Aarschot

Geef een reactie