Leuven krijgt eerste editie van European Running Championships

Leuven krijgt er een uniek en nagelnieuw sportevenement bij. Op 12 en 13 april 2025 vinden de eerste European Running Championships plaats in Leuven en Brussel. Het is voor de eerste keer dat de Europese kampioenschappen voor de marathon, de halve marathon en de 10 kilometer afzonderlijk georganiseerd worden. In principe vinden die wedstrijden samen met de pistenummers plaats. Nog specialer is dat niet alleen de absolute topatleten kunnen meedoen. De wedstrijden staan ook open voor recreatieve sporters.

De start van de marathon wordt in Brussel gegeven. De deelnemers lopen dan in een rechte lijn naar Leuven waar nog een lus van tien kilometer in en rond de stad wordt afgelegd. Een toptijd moet je hier allicht niet verwachten want tussen Brussel en Leuven golft het parcours te veel. De aankomst is een de Parkpoort waar in 2021 het WK wielrennen ook al aankwam.

De halve marathon en de tien kilometer krijgen een start en aankomst in Leuven. Het parcours doorkruist het stadscentrum en de periferie.

De organisatie van de Europese kampioenschappen wordt een samenwerking tussen de steden Brussel en Leuven, de Belgische atletiekfederatie en Golazo. Vanaf einde 2023 kan je inschrijven. Op dat moment worden ook meer details bekend gemaakt over de wedstrijden en het exacte parcours.

Leuven profileert zich nadrukkelijk als een stad waar grote sportevenementen worden georganiseerd. In 2021 vond het WK Wielrennen er plaats. Leuven was op dat moment ook Europese Sportstad. Later dit jaar, in september, is er het WK Breaking. Het WK Gravel en het EK indoor hockey volgen volgend jaar en de World Transplant Games staan in 2027 op de agenda.

Geef een reactie