Rillaar krijgt er 5 hectare bos bij op Heiken

In veel Vlaamse gemeenten lopen projecten om meer bos te creëren maar vaak gaat dat nog over beperkte oppervlaktes. Het bosuitbreidingsplan van Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir ambieert om tegen einde 2024 4000 hectare extra bos aan te planten in Vlaanderen. De Vlaamse overheid, dat is dan specifiek het Agentschap Natuur en Bos, de Vlaamse Landmaatschappij en het departement Omgeving, neemt daarvan 1.250 hectare op de rekening. De lokale besturen, de natuurverenigingen en de bosgroepen en regionale landschappen engageren zich voor elk 750 hectare. Bedrijven en private eigenaars zouden goed moeten zijn voor 500 hectare.

Per gemeente moet er op die manier gemiddeld ongeveer 2,5 hectare bos bijkomen. In Aarschot hebben ze de norm echter structureel hoger gelegd. Schepen van Leefmilieu Bert Van der Auwera maakte donderdagavond bekend dat Aarschot een nieuw bos van 5 hectare gaat aanplanten op Heiken in Rillaar. De aanplanting gebeurt in samenwerking met Natuurpunt. Het stadsbestuur van Aarschot verdubbelt dus de norm die het bosuitbreidingsplan ambieert. Aarschot is al een bijzonder groene stad want 33,4% van de oppervlakte is ingekleurd als bos. In Vlaams-Brabant is dat gemiddeld 21%.

Schepen Van der Auwera benadrukt wel dat de bosaanplantingen niet op landbouwgronden zullen gebeuren. Amper 24% van de oppervlakte van de stad bestaat uit landbouwgrond. In Vlaams-Brabant is dat gemiddeld 44,6%.

One comment

Geef een reactie