Opnieuw een ooievaar op de broedpaal in Zichem

Op een van de broedpalen in Zichem is woensdagavond opnieuw een ooievaar geland. De vogel landde eerst op de paal die vlakbij de Maagdentoren staat maar even later verkaste hij naar de tweede paal die verder in de Demerbroeken staat.

De broedpalen in Zichem werden pas in maart 2023 geplaatst. De twee palen zijn onderdeel van een programma van het Regionaal Landschap Noord-Hageland waarmee in totaal tien broedpalen in Diest, Scherpenheuvel-Zichem, Aarschot, Begijnendijk, Rotselaar en Tremelo worden geplaatst. Al op 2 april landde een eerste ooievaar in Zichem maar de vogel vertrok al na een paar dagen opnieuw. De palen bleven daarna ongebruikt achter maar daar kwam dus plots verandering in. Allicht gaat het om een zogenaamde zwerver. Vaak zijn dat jonge dieren die nog niet honkvast zijn. Als zo’n vogel geslachtsrijp is kiest hij of zij in principe ieder jaar opnieuw voor hetzelfde nest. Dat opent dus perspectief voor de broedpalen in Zichem.

Geef een reactie