Streekproductenmarkt en oldtimermeeting tractoren zorgen voor beleving

Op bedevaart naar Scherpenheuvel is op korte tijd een trendy activiteit geworden. De religieus-spirituele beleving blijft uiteraard de essentie maar de tocht naar Onze-Lieve-Vrouw kreeg extra piment door er een sportief actiegericht accent aan te geven en door de beleving in het centrum van de stad te verbeteren.

Die evolutie heeft ook impact op het profiel van de bezoekers van de bedevaartstad. De focus van die mensen is breder dan de louter religieuze context. Tot voor een paar jaar had Scherpenheuvel zijn reputatie op dat vlak echter tegen. ‘s Avonds gingen de meeste horecazaken dicht en de beleving zakte naar zero.
Daar komt nu verandering in. Vanuit verschillende stadsdiensten komen initiatieven om op die evolutie in het profiel van de bezoekers van de stad in te haken. Die hebben duidelijk ook succes. Net voor het bedevaartseizoen was er een meeting van oldtimertractoren. Dat was een initiatief van de landbouwraad en ondanks het barslechte weer was er behoorlijk wat belangstelling.

Vorig weekend werd de streekproducten- en fairtrademarkt opnieuw georganiseerd. De acht overblijvende kraampjes worden dan aangevuld met een dertigtal tijdelijke marktstandjes voor producenten van streekproducten. Het was het eerste echte warme weekend en de kust werd meteen overrompeld maar ook in het centrum van Scherpenheuvel was het aangenaam druk.

Masia Cabellut

Naast het klassieke aanbod van streekproducten zijn er op zo’n markt ook altijd een paar exclusieve producten. Onder meer Averbodenaar Nico Van Buitenen reserveerde een van de tentjes om zijn wijn en olijfolie te promoten.
Nico is mede-eigenaar van een schitterend Spaans kasteeldomein in het noorden van Spanje. Masia Cabellut is omringd met zo’n 3 hectare wijngaarden. Er werd al vanaf 1745 wijn geproduceerd in de Masia maar uiteindelijk raakte het kasteel en ook de wijngaarden in verval. In 2013 kocht het Deense koppel Peter and Jurate Johnsen de site en zij begonnen met veel moed en inspiratie aan de restauratie van het gebouw en de plantages. Simpel was dat niet. In 2019 stapte Nico Van Buitenen en zijn dochters in als mede-eigenaars. Dat maakte het uiteindelijk mogelijk om de restauratie helemaal af te werken. Masia Cabellut is momenteel een unieke locatie voor huwelijksfeesten tot 200 gasten. Er kunnen ook 16 mensen blijven slapen.

Wijn en olijfolie

Masia Cabellut produceert momenteel een twaalftal wijnen, deels monovariëteiten, deels ook blends die allemaal vernoemd zijn naar de vrouwen van de twee families die eigenaar zijn van het domein.

Ze produceren ook een erg lekkere olijfolie.

Je kon vorige zondag een selectie van die wijntjes en de olijfolie proeven en kopen op de streekproductenmarkt.

Murgafanfare Agrum

De straatanimatie voor die markt gebeurt al enkele jaren door de murgafanfare Agrum uit Heist-op-den-Berg en dat levert een hoop toffe ambiance en spectaculaire plaatjes op.

Oldtimermeeting tractoren

We geven nog even wat beelden mee van de oldtimermeeting voor tractoren. Een aantal eigenaars van die vaak bijzonder knap gerestaureerde landbouwvoertuigen komen vaak van tientallen kilometers ver met hun vehikel naar de bijeenkomst. Dat gebeurde dit jaar in erg slechte weersomstandigheden.

Geef een reactie