Verkiezing Fietsgemeente/Fietsstad 2024 start vandaag

De campagne voor de verkiezing van Fietsgemeente/Fietsstad 2024, de wedstrijd waarmee alle Vlamingen kunnen aangeven welke gemeente of stad volgens hen het meest fietsvriendelijk is, start vandaag. In het Hageland hebben een aantal steden en gemeenten belangrijke inspanningen gedaan voor een veiliger fietsverkeer. Een nominatie of zelfs een winnaar in onze regio, zou een verdiende opsteker zijn.

Met de verkiezingen voor Fietsgemeente/Fietsstad willen minister Lydia Peeters, de VSV en de Vlaamse overheid steden en gemeenten aansporen om te zorgen voor veiliger, aangenamer en vlotter fietsverkeer. Lokale overheden die hierin het voortouw nemen en een inspirerende voorbeeldrol vervullen voor de rest van Vlaanderen, worden beloond met de titel “Fietsgemeente/Fietsstad 2024” en een geldprijs.

Negen genomineerden, drie winnaars

Fietsende Vlamingen hebben zelf de kans om hun favoriete fietsstad of -gemeente te nomineren. Alle Vlaamse steden en gemeenten komen daarvoor in aanmerking. Op basis van het aantal inwoners worden ze onderverdeeld in drie categorieën: klein (minder dan 20.000 inwoners), middelgroot (meer dan 20.000 inwoners) en centrumsteden. De top drie per categorie die uit de publieksbevraging naar voren komt, kan vervolgens meedingen naar de eindtitel en wordt door een vakjury onder de loep genomen. Van de in totaal negen genomineerden wordt één stad of gemeente per categorie tot winnaar bekroond.

Volgens Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters stijgt het aandeel van het fietsen in onze verplaatsingen. Vanuit Vlaanderen wil men die positieve fietstendens verder stimuleren door te investeren in veilige en comfortabele fietsinfrastructuur en ook in te zetten op sensibilisering. Deze legislatuur investeert Vlaanderen 1,4 miljard euro in fietsinfrastructuur. Het ultieme doel is ervoor te zorgen dat de fiets een spontane vervoerskeuze wordt bij elke korte tot middellange verplaatsing. Ook het fietsbeleid van de lokale besturen vormt hierin een belangrijke schakel. Daarom blijft Vlaanderen de provincies en steden en gemeenten financieel ondersteunen bij het uitvoeren van fietsprojecten.

Laat je stem horen!

Om de verkiezingen goed te laten verlopen is het belangrijk dat zo veel mogelijk fietsers hun mening geven. Een online stem uitbrengen kan op www.fietsgemeente.be. Het volstaat om de naam van je favoriete fietsgemeente of -stad aan te duiden en een aantal vragen te beantwoorden over de fietsveiligheid en -vriendelijkheid van de gekozen plaats. Stemmen kan tot en met 30 juni, de winnaars worden bekendgemaakt in het voorjaar van 2024.

Meer informatie: www.fietsgemeente.be

Geef een reactie