De Smaakhal keert volgend seizoen zeker terug

De Smaakhal in Diest is duidelijk een concept dat aanslaat. Vorige zondag vond de laatste editie van het huidige seizoen plaats maar schepen van cultuur Geert Cluckers bevestigde dat het concept na de zomervakantie zeker terug komt.

Elke maand stouwen de organisatoren de Lakenhalle vol met zo’n 15 standjes. Dat zijn bijna allemaal lokale ondernemers en korteketenondernemers uit de regio. De marktjes krijgen telkens ook een thema mee en er is een chef die een gratis hapje klaar maakt voor de eerste paar honderd passanten. Aan de toog van de historische Lakenhalle kan je een drankje achterover kappen. Ook daar worden de lokale brouwers van bier of frisdrank bij betrokken

Vorige zondag mochten onder meer de landbouwers die samen de korteketenautomaten aan Den Amer uitbaten, een standje in De Smaakhal bevolken. Op die manier kunnen de bezoekers van de binnenmarkt kennis maken met hun producten en dat zal allicht de omzet van de automaten positief beïnvloeden.

Freddy Ector maakte een tof filmpje van de markt. Dat kan je hieronder bekijken.

Koked, de batterij automaten aan Den Amer, was initieel een initiatief van zes landbouwers. Ondertussen zijn er twee bijgekomen. Je kan er 24/7 groenten, fruit en vlees van lokale producenten uit de muur halen. De producten leggen gemiddeld 15 kilometer af voor ze bij de consument komen.

PAPRIKA’S VERMEIREN

Tijdens het seizoen kan je elke woensdagnamiddag terecht bij Paprika’s Vermeiren in Molenstede voor paprika’s, courgettes, tomaten, komkommers, aubergines, zoete puntpaprika’s en verschillende soorten pepers.

FRUITBEDRIJF DISTELMANS

In Webbekom vind je de hoevewinkel en automaat van fruitbedrijf Distelmans, met appelen en peren van eigen kweek. Daarvan maken ze ook eigen appelen- en perensapjes. De winkel werd uitgebreid met verschillende soorten fruit, sapjes en andere producten van collega landbouwers. Buiten de openingsuren van de hoevewinkel is de automaat steeds geopend.

HOEVEVLEES KELBERG

Jan heeft twee grote passies: zorgen voor zijn dieren en het bereiden van heerlijke vleesgerechten. Jan en Veerle streven naar een plaats waar er rechtstreeks contact is tussen producent en consument en waarbij de koper weet wat hij eet.

GEBROEDERS RAEYMAEKERS

De aardappelen en ajuinen in de KOKED-automaten komen uit Diestse velden, namelijk die van Jos Raeymaekers. Samen met zijn broer haalt hij de aardappelen binnen en slaat hij ze op in hun bewaarloodsen in Webbekom.

BIO FRUITBEDRIJF TOETENEL

De familie Toetenel runt een biologisch hardfruitbedrijf in Webbekom. In 2013 stapte zoon Bert mee in de zaak en amper drie jaar later ging hij al de uitdaging aan om over te schakelen naar biologische teelt. Zin in een biologisch stukje fruit? In het assortiment vind je appelen, peren en appelsap.

HOEVESLAGERIJ TER HEES

Peter en Els runnen samen Hoeveslagerij Ter Hees in Schaffen, waar je heerlijk bereid koeienvlees kan kopen. De runderen op hun boerderij krijgen een natuurlijk en uitgebalanceerd dieet om de natuurlijke en pure smaak van het vlees te behouden.

BOERDER-EI JACQUELINE

Dit zijn Jelle en Shana van Boerder-ei Jacqueline in Glabbeek. Op Boerder-ei Jacqueline wonen 900 kippen, die elke dag voor lekkere vrije-uitloopeitjes zorgen. Dat wil zeggen dat alle kippen op lekker, vers en groen gras kunnen rondscharrelen.

CHICONETTE BRUYNINCKX

In 2000 zetten Bart en zijn team de grote stap om chiconnettes te gaan telen, een kleine witloofsoort boordevol smaak. De ‘chiconnettes’ — letterlijk: kleine kropjes — werden verkozen tot ‘baanbreker’ op de beurs ‘Horeca Expo’ te Gent.

Geef een reactie