Lokaal bestuur in Diest plaatst 240 zonnepanelen op dak OC Molenhuis

De gemeenteraad in Diest heeft unaniem de plaatsing van 240 zonnepanelen op het dak van OC ’t Molenhuis goedgekeurd. Op basis van de prijsofferte gaat het over een investering van 102.137 euro.

Het lokale bestuur onderzoekt op welke stadsgebouwen er nog hernieuwbare energie kan ingezet worden om zo de CO2-uitstoot te verminderen. Onder meer Huis 30, cultuurcentrum Den Amer, de gemeentescholen in Molenstede en Schaffen, de ontmoetingscentra in Kaggevinne en Schaffen, feestzaal Vleugt, ‘t Kevertje en de buitenschoolse kinderopvang de Kliek in Molenstede komen in aanmerking.

Volgens schepen Rick Brans produceren de 240 zonnepanelen méér energie dan nodig is voor de energiebehoefte van ’t Molenhuis. De energie die niet door het Molenhuis wordt gebruikt, kan echter gedeeld worden met de stadsgebouwen waar geen zonnepanelen mogelijk zijn. De opbrengst van 240 panelen is voorzien op 114 MWh/jaar.
Het Molenhuis had in 2022 een verbruik van 43 MWh/jaar waarvan 23 MWH via zonnepanelen kan opgewekt worden. 20 MWh moet dan nog van het net gehaald worden. Er kan dus nog 91 MWh/jaar gedeeld worden met andere stadsgebouwen.

Om het eigen patrimonium, samen met dat van het OCMW, energiezuiniger te maken via renovatie en grondig onderhoud wilde stad Diest in zee gaan met een ESCO (Energy Service Company).  Esco’s concentreren zich op het verbeteren van de energie-efficiëntie of energiebesparingen in bestaande gebouwen. Onder meer de vernieuwing van de verlichting en van de stookplaats waren op die manier gepland. De nieuwe, strengere Europese milieunormen leggen echter op om veel verder te gaan dan enkel onderhoud. Het effectieve verbruik moet verminderen door beter te isoleren en het bestuur moet voorzien in hernieuwbare energie. Het traject met de Esco wordt daarom stop gezet. Het lokaal bestuur gaat de maatregelen die voorzien waren in dat traject zelf uitvoeren in de 10 gebouwen.

Volgens schepen Brans wil het lokale bestuur in een latere fase gaan samenwerken met bijvoorbeeld energiecoöperaties voor de verdere ontwikkeling van duurzame energie. Dat laat toe om ook de inwoners maximaal de kans geven om te participeren in een klimaatvriendelijke en duurzame stad.

One comment

Geef een reactie