Zwarte ibissen in Schulensbroek zijn gevolg van kurkdroog Zuid-Europa

Dit voorjaar werden in Vlaanderen opmerkelijke aantallen waterminnende vogels waargenomen die hun verblijfplaats in principe in Zuid-Europa hebben. Er werden onder meer steltkluten en zwarte ibissen opgemerkt.

Dat fenomeen is een gevolg van de extreme droogte in Zuid-Europa en grote hoeveelheden neerslag in onze contreien.

De steltkluten werden vooral opgemerkt aan de Oostkustpolders, de IJzervallei en op Antwerpen Linkeroever. De zwarte ibissen werden onder meer gezien in het Schulensbroek.
Op 4 mei passeerde een indrukwekkende groep van 22 ibissen over Wijvenheide (Zonhoven) om dan neer te strijken in de overstroomde graslanden van het Schulensbroek. Hun aantal liep nog verder op tot 26 exemplaren. De avond van 8 mei vloog een groep van 20 exemplaren weer weg richting het Turnhouts Vennengebied en Lekkerkerk in Nederland De andere zes vogels werden op 10 mei gezien bij Aldeneik in de Maasvallei. Allicht gaat het om de grootste groep zwarte ibissen ooit in de Benelux. Volgens Natuurpunt zou het kunnen dat er nog meer waarnemingen volgen en het is zelfs niet uitgesloten dat de zwarte ibis op termijn een broedvogel wordt in Vlaanderen.

Geef een reactie