Parcours en timing van 1ste rit Baloise Belgium Tour bekend

De start en de aankomst van de eerste rit van de Baloise Belgium Tour zijn in Scherpenheuvel ingepland. Zowel het parcours als de timing zijn ondertussen bekend.

De start van de rit wordt op het basiliekplein gegeven. De aankomst ligt op de Diestsesteenweg, waar de Baloise Tour ook in 2021 al aankwam. Toen won Caleb Ewan een spannende spurt.

De rit is 164,9 kilometer lang en die worden opgedeeld in grote lus door het Hageland en een plaatselijke ronde. De renners moeten zowel de langere lus als de plaatselijke ronde tweemaal afhaspelen.
Na de start rijdt het peloton via de Basilieklaan naar Keiberg. Op de Tiensebaan eindigt de neutralisatie en start de rit effectief. Het gaat dan via Messelbroek naar Rillaar en verder naar Tielt-Winge waar een reeks Hagelandse kuitenbijters wachten. De Houwaartberg en de Roeselberg in Houwaart, de Kerkstraat in Tielt-Winge en de Wijndries in Molenbeek-Wersbeek kunnen voor een stevig wedstrijdverloop zorgen.

Die lus doen de renners dus twee keer. Daarna beginnen ze aan twee plaatselijke rondes en die zijn in feite een verkorte versie van de lange lus. In Rillaar steekt het peloton meteen door naar Tielt-Winge en ze rijden dus niet opnieuw naar Nieuwrode en Houwaart. Enkel de beklimmingen van de Kerkstraat en Wijndries blijven dan over.

Alhoewel dit een selectief parcours is kan hier een vrij omvangrijke groep naar de aankomst rijden. Dat belooft spektakel. De laatste rechte lijn is kilometerslang kaarsrecht. Met Celab Ewen, Fabio Jacobsen en Jasper Philipsen aan de start, krijgen we misschien meteen een keizerlijke spurt in Scherpenheuvel.

Timing

De start van de rit is om 13.20 uur. Vanaf 12.00 uur rijden de ploegen naar het startpodium om het startblad te tekenen. Alhoewel er de dag ervoor al een ploegvoorstelling geweest is, gebeurt dat klassiek nog eens voor de start van iedere rit.
Er zijn passages aan de aankomstlijn ingepland om 14.25 uur, om 15.29 uur en om 16.18 uur. De finish zal in normale omstandigheden rond 17.07 uur plaats vinden. Uiteraard is die timing afhankelijk van de gemiddelde snelheid. De organisatoren publiceren later nog een aantal scenario’s met een lager en een hoger gemiddelde.

Parkeer- en stationeerverbod in Bekkevoort

Het lokaal bestuur van Bekkevoort heeft ondertussen de verkeersmaatregelen bekend gemaakt die op hun grondgebied gelden op de dag van de wedstrijd. Waar het peloton passeert is er gedurende de ganse duur van de rit een parkeer- en stationeerverbod.

Vanaf 12 uur en tot 18 uur mag je niet parkeren en stationeren in de volgende straten: Hoekbosstraat – Heiblokstraat – Halensebaan – Kerkstraat – Driesstraat – Oude Tiensebaan – Halensebaan – Processiestraat – Wijndriesstraat – Robbesrodestraat – Schillekensberg – Oud Leuvensebaan – Oude Tiensebaan

De enkelrichting in de Processiestraat wordt opgeheven tussen 12 uur en 18 uur.

In Scherpenheuvel zullen de verkeersmaatregelen gedurende twee dagen veel ingrijpender zijn. Het bestuur zal daar binnenkort over communiceren.

Geef een reactie