Kletsnatte lente doet uitgestorven gewaande paddenstoel in Averbode weer opbloeien

Paddenstoelenseizoen verwachten we eigenlijk pas echt in de herfst, maar er zijn ook soorten die enkel in het voorjaar verschijnen. Als het tenminste nat genoeg is, en daar hebben we dit jaar niet meteen een gebrek aan. Een aantal minder algemene voorjaarspaddenstoelen worden op een recordaantal locaties gemeld. In Averbode Bos en Heide werd de grote voorjaarsbekerzwam waargenomen. Die werd al heel lang niet meer gezien en een aantal experts gingen ervan uit dat de paddenstoel uitgestorven was in Vlaanderen Onder meer de Rode Lijst van Walleyn & Verbeken (1999) catalogeerde de voorjaarsbekerzam in onze contreien als verdwenen.

De coverfoto is van Katleen Verbeeck | Natuurpunt

Exclusieve lentepaddenstoelen

De paddenstoelen die je enkel in de lente ziet leven vooral als opruimers.

Een wijdverbreide soort is de voorjaarspronkridder. Dat is een forse witte paddenstoel die vaak in groepen groeit en te herkennen is aan de sterke meelgeur. De voorjaarspronkridder is dit jaar al uit 231 kilometerhokken gemeld; enkel in 2021 waren dat er meer. Die hoge cijfers bewijzen nog niet dat de soort toeneemt. Door de sterk toegenomen populariteit van apps zoals ObsIdentify is vooral het aantal waarnemers gestegen.

Minder algemeen zijn de morieljes en aanverwante soorten. Dat zijn exclusieve lentepaddenstoelen waarvan de langgerekte hoed een honingraatachtig patroon bevat. Morieljes staan bekend als delicatessen en zijn dus om culinaire redenen gegeerd. De groeiplaatsen van morieljes zijn “afgeschermd” op waarnemingen.be om culinaire plukkers op afstand te houden.

Een bijzonder geval is het vingerhoedje: familie van de morieljes, maar op de witte steel staat een eenvoudig, kapvormig hoedje. Net een vingerhoedje dus. Die soort is van oudsher bekend van een beperkt aantal gebieden (vooral in de kalkrijke kustduinen of opgespoten terreinen rondom Antwerpen). Dit jaar dook ze echter op nieuwe plekken op en lijken ze wat forser dan normaal.

Geef een reactie